Romania, campioana la cresterea productiei agricole. Care a fost productia de cereale a tarii noastre

Facebook
Twitter

In anul 2017, Romania a reusit sa inregistreze o crestere a productiei agricole de 17,9%, situandu-se peste Estonia, care a inregistrat o crestere de 16,1% dar si peste media UE de doar 3,6%, noteaza Digi24.

In ceea ce priveste performantele globale care cuprind productia animaliera si serviciile agricole, Romania s-a situat bine, cu o majorare de 13,2%, insa cu cresteri sub cele ale Estoniei (18,2%) si Irlandei (13,6%). Cea mai mare scadere inregistrata de tara noastra a fost inregistrata la categoria „servicii secundare din agricultura”, cu o reducere de 7,2%.

Cresteri ale productiei in majoritatea statelor membre UE  

In aproape toate statele membre ale UE, valoarea productiei agricole a crescut in 2017. Cea mai mare crestere, in relativa a inregistrat in Estonia (+ 18,2%), inaintea Irlandei (+ 13,6%), Romaniei (+ 13,2%), Regatului Unit (+ 12,6%) si Polonia (+ 11,1%).

Valoarea productiei agricole a scazut in Slovenia (-4,7%) si Malta (-3,1%) si a ramas stabila in Croatia si Slovacia.

Cu o productie agricola de 17,5 miliarde euro, Romania s-a clasat anul trecut pe a opta pozitie, in urma Poloniei (24,9 miliarde euro), tara care la randul ei a avut jumatate din productia Germaniei, prima clasata.

Cauzele pentru care painea se va scumpi 

Cu toate rezultatele bune, cauze de scumpire a painii se gasesc in Romania. Daca cerealele nu se scumpesc, creste pretul gazelor, electricitatii, serviciilor de transport.

Painea se va scumpi cu cateva procente incepand chiar din aceasta luna, din cauza majorarii tarifelor la electricitate si gaze naturale, dar si al costurilor cu materia prima si forta de munca, sustin producatorii din industria de morarit si panificatie, spunea la inceputul acestei luni, Aurel Popescu, presedintele patronatului ROMPAN.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE