grau de vanzare

Rusia, planuri ambitioase pentru exporturile de grau. Fermierii din UE ar putea fi afectati

Facebook
Twitter

Rusia, cel mai mare exportator mondial de grau, isi propune sa acapareze noi cote de piata de la Uniunea Europeana si de la SUA, prin patrunderea pe pietele la care nu avea acces in trecut, relateaza Agerpres.

In cazul in care campaniile de marketing pe care le deruleaza in Irak, Arabia Saudita si Algeria vor avea succes, Rusia isi va consolida pozitia pe piata graului din Orientul Mijlociu si Nordul Africii.

Pretul, principalul factor care sta la bazele incheierii de contracte de export

Potrivit traderilor, pretul este din ce in ce mai mult factorul decisiv care asigura incheierea unor contracte de export, avand in vedere problemele economice provocate, partial, de scaderea pretului petrolului. Ieftinirea petrolului este un avantaj pentru Rusia deoarece mentine pretul graului rusesc la un nivel scazut in dolari.

„In conditiile in care pretul petrolului ramane la un nivel scazut, tarile arabe se intreaba de ce platesc milioane de dolari in plus pentru necesarul lor de importuri de grau. Daca se va ajunge la un razboi al preturilor, ma astept ca graul rusesc sa castige cea mai mare cota din pietele care se vor deschide pentru cerealele rusesti”, a declarat un trader german.

Traderii americani nu pot concura cu preturile graului rusesc

Traderii americani se plang de faptul ca graul american este mult prea scump pentru pietele din Orientul Mijlociu si Africa. Costurile ridicate cu transportul feroviar precum si un mecanism denumit variable storage rate (VSR) genereaza un pret al graului american mai mare decat cel al graului rusesc. In schimb, Rusia este pe cale sa isi extinda capacitatile portuare cu 25 milioane tone si vrea ca in 2022, cu doi ani mai devreme decat se preconiza, sa ajunga la o capacitate de export de 77,7 milioane tone de cereale.

In timp ce succesul graului rusesc pe pietele din Irak si Nigeria ar fi o lovitura pentru SUA, expansiunea sa pe pietele din Algeria si Arabia saudita ar fi o lovitura serioasa pentru graul din Uniunea Europeana.

„Intrarea Rusiei pe piata din Algeria ar fi un adevarat cutremur. UE, in special Franta, domina inca vanzarile de grau pe acea piata pentru ca Rusia nu poate participa la licitatii iar concurenta venita din Rusia ar fi un pericol grav pentru UE” a declarat un alt trader. „Acelasi lucru este valabil pentru piata din Arabia Saudita, care este vitala pentru Germania, Polonia si tarile baltice”, a adaugat traderul.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE