Romania, productie agricola record in 2017. Care au fost cele mai profitabile regiuni

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform datelor INS, valoarea productiei agricole din tara noastra s-a situat anul trecut la 78,494 miliarde de lei, cele mai importante valori identificandu-se in regiunea Sud-Muntenia.

Indicele productiei ramurii agricole in anul 2017 fata de anul 2016 a fost 112,5% pe total, 119,5% la productia vegetala si 99,6% la productia animala.

Serviciile agricole nu au reprezentat o parte importanta a productiei ramurii agricole, iar in anul 2017 acestea au contribuit cu doar 1,2% din valoarea productiei la nivel national.

Potrivit INS, in anul 2017, productia vegetala a inregistrat cresteri cuprinse intre 37,1%, in regiunea de dezvoltare Sud-Vest Oltenia, si 7,8%, in regiunea de dezvoltare Centru.

Cresteri si la productia animala

La productia animala, anul trecut s-au inregistrat cresteri de 4,5% in regiunea Vest si de 0,4% in regiunea de dezvoltare Sud-Est. Pe de alta parte, scaderi ale productiei animale s-au consemnat in regiunea de dezvoltare Nord-Est, cu 3,2%, si in regiunea de dezvoltare Sud-Muntenia, cu 2,1%.

Cele mai mici valori ale productiilor agricole din tara s-au inregistrat in regiunile de dezvoltare Centru, Vest si Nord-Vest. Regiunea de dezvoltare Bucuresti-Ilfov are o importanta nesemnificativa din punct de vedere agricol, se mentioneaza in statistica oficiala.

Clasificarea productiei pe regiuni

La productia vegetala, ponderea cea mai mare revine regiunilor de dezvoltare Sud-Muntenia (20,9%), Sud-Est (19,2%) si Nord-Est (14,3%), iar la productia animala regiunilor de dezvoltare Nord-Est (18,9%), Sud-Muntenia (15,7%) si Nord-Vest, respectiv Centru (14,6%).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE