grau de vanzare

Mugur Isarescu: painea s-ar putea scumpi chiar daca avem productie record de grau

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat ca produsele din grau si porumb s-ar putea scumpi in perioada urmatoare, chiar daca productiile inregistrate de fermierii romani la aceste cereale au fost unele record. Guvernatorul pune aceasta scumpire pe fondul productiilor scazute inregistrate in restul Europei, noteaza Agerpres.

“Tot apar stiri ca o sa creasca pretul la paine si lumea se intreaba: am avut productie-record si la grau, si la porumb, de ce acest lucru?”, a spus Isarescu.

Isarescu: „Nu mai suntem o economie inchisa, iar preturile tind catre piata europeana”

Mugur Isarescu este de parere ca la ambele produse se observa o imbunatatire de randamente si o apropiere de economia europeana. In ceea ce priveste graul, se observa o imbunatatire a randamentelor de pe plan international, ceea ce arata ca agricultura romaneasca a inregistrat un progres.

„Un lucru mai putin bun: chiar daca am avut productii mai mari, in Europa au fost productii mici si cresteri de preturi, iar noi suntem foarte legati in ceea ce priveste cerealele, nu mai suntem o economie inchisa, iar preturile tind catre piata europeana. Cu alte cuvinte, exista acest risc sa avem preturi mai mari la produsele din grau si porumb”, a sustinut oficialul BNR.

Producatorii din industria de morarit si panificatie au anuntat, saptamana trecuta, ca painea se va scumpi cu cateva procente incepand chiar din aceasta luna, din cauza majorarii tarifelor la electricitate si gaze naturale, dar si al costurilor cu materia prima si forta de munca.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE