Iata produsele alimentare care s-ar putea scumpi cu 20% pana in luna decembrie

Facebook
Twitter

Presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu, sustine ca pretul painii ar putea sa se majoreze cu pana la 20% pana in luna decembrie, din cauza vremii capricioase care a afectat recoltele de grau, relateaza Mediafax.

„Pretul painii din Romania este un pret ireal, mult sub valoarea reala, un kg de paine costa undeva la 3 lei – 3,5 lei, iar pe raft poate ajunge pana la 6-7 lei. La paine nu s-a modificat pretul fata de anul trecut, de acum incolo se poate modifica pentru ca vremea capricioasa a cam afectat productia. Pana la finalul anului s-ar putea inregistra o crestere cu 15-20%”, a declarat Dragos Frumosu, presedintele Sindicatelor Federatiei din Indutria Alimentara.

Reprezentantul sindicalistilor mai precizeaza ca aceasta crestere de pret va fi resimtita de romani, in conditiile in care veniturile nete sunt foarte mici.

„Problema noastra insa nu este asta, faptul ca pentru o paine de 1 leu vom ajunge poate sa platim 1,2 de lei, nu ar reprezenta o diferenta foarte mare in buzunar. Problema noastra este ca veniturile nete sunt foarte mici. Daca la un neamt o crestere de 10 centi nu inseamna nimic la salariul sau de 2.000 de euro, insa la noi 10 centi sau 40 de bani inseamna foarte mult”, adauga Dragos Frumosu.

Majorari de pret si la carne, lapte sau legume

Dragos Frumosu este de parere ca in tara noastra se asteapta cresteri de pret si la produse precum laptele, carnea sau legumele.

„La lapte este o crestere de 8% care este partial nejustificata, dar daca discutam depre lapte si despre o astfel de crestere trebuie sa discutam ca in alte tari membre ale Uniunii Europene, unde pretul a scazut cu 12%, ori de ce in Romania exista aceasta crestere iarasi este un lucru pe care nu pot sa mi-l explic in mod direct”, spune Frumosu.

De asemenea, Frumosu sustine ca Romania importa circ a 25% din laptele pentru procesare. „Pana nu demult justificarea importului de lapte, desi avem potential, era ca laptele importat este mai ieftin decat cel produs aici, in conditiile in care fermierii primeau un pret de nimic”, mentioneaza sursa citata.

Romania ar putea importa peste 80% din necesarul carnii de porc

Situatia nu arata mai bine nici in ceea ce priveste carnea de porc. Dupa spusele presedintelui sindicalistilor, tara noastra va fi nevoita sa cumpere din strainatate mai mult de 80% din carnea de porc ce va ajunge pe mesele romanilor, pe fondul pestei porcine africane.

„Daca importam acum 2-3 ani cam 70% din necesarul de carne pentru consum si procesare, din dezvoltarea fermelor din Romania pana la aparitia pestei porcine africane scazuse importurile la 55% si era un lucru pozitiv, iar in perioada urmatoare preconizez ca vom importa peste 80%”, a mai spus Dragos Frumosu.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE