ANSVSA, amenzi record aplicate operatorilor din industria alimentara

Facebook
Twitter

In cursul lunii octombrie 2018 Directiile judetene sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor precum si a municipiului Bucuresti au efectuat 9.837 de controale in unitatile din industria agroagroalimentara care desfasoara activitati in domenii precum: fabricarea produselor de morarit, a painii si produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a bauturilor racoritoare si alcoolice precum si unitati de depozitare – alimentare, seminte, legume fructe.

Controalele au vizat aspecte privind calitatea spatiilor in care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate precum si cele de depozitare a materiilor prime si produselor finite, controlul daunatorilor, evidenta documentelor si a informatiilor privind sistemul HACCP, conditiile de igiena si de functionare a unitatii.

Ca urmare a neregulilor constatate au fost acordate 100 de amenzi in cuantum de 362.000 de lei.

Neconformitatile constatate si sanctionate au fost:

Alba, 13.200 de lei – depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare, comercializarea si etichetarea necorespunzatoare;

Arges, 2.000 de lei – depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare;

Bacau, 7.200 de lei – nerespectarea conditiilor de igiena in spatiile unitatii, manipularea necorespunzatoare a produselor alimentare, nerespectarea conditiilor de depozitare a produselor alimentare, comercializarea produselor alimentare in spatii neinregistrate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor;

Bihor, 1.200 de lei – lipsa trasabilitate produse alimentare;

Bistrita-Nasaud, 3.800 de lei – pereti exfoliati, corpuri de iluminat nepotejate, lipsa aparatura de masura si control, mobilier neigienizat, pardoseala neintretinuta, lipsa plase de protectie bai, utilaje murdare si neintretinute, recipient colectare deseuri fara capac, echipament de protectie sanitara incomplet, lipsa inregistrari temperatura;

Botosani, 9.200 de lei – functionarea fara inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, lipsa trasabilitate;

Brasov, 2.000 de lei – depozitare necorespunzatoare;

Buzau, 2.600 de lei – chiuveta nefunctionala in spatiul de productie, lipsa fisa de aptitudini personal, lipsa facilitati igienizare maini, depozitare necorespunzatoare produse alimentare;

Cluj, 33.800 de lei – pardoseala murdara, agregate frig murdare, depozitare direct pe podea, lipsa document de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor;

Constanta, 2.000 de lei – igiena necorespunzatoare a spatiului de depozitare;

Covasna, 2.000 de lei – igiena necorespunzatoare, facilitati neadecvate pentru mentinerea igienei personalului;

Dambovita, 34.600 de lei – neintretinere spatii si utilaje, depozitare necorespunzatoare produs finit, raionare necorespunzatoare produse alimentare, lipsa inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor;

Dolj, 20.000 de lei – lipsa document de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, depozitare necorespunzatoare, spatii intretinute necorespunzator, igiena necorespunzatoare;

Gorj, 61.200 de lei – spatiul destinat depozitarii materiilor prime este supra-aglomerat, spatiul de spalare si dezinfectie nu este intretinut, peretii, plafonul si pavimentul prezinta zone cu exfolieri, nu se respecta destinatia spatiilor frigorifice, nu este asigurata protectia impotriva daunatorilor la accesul personalului si la usa de aprovizionare cu materii prime, monitorizari intermitente ale parametrilor masurabili prevazuti in procedurile proprii HACCP, manipulare necorespunzatoare, lipsa echipament de lucru adecvat si fise de aptitudini;

Ialomita, 14.200 de lei – lada congelator neigienizata, nerespectarea normelor privind manipularea produselor alimentare, lipsa etichetare produse de patiserie si tip fast-food, nerespectarea normelor privind depozitarea produselor alimentare, comercializarea catre consumatorul final in spatii neinregistrare sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor;

Ilfov, 37.000 de lei – comercializare produse alimentare in spatii neaprobate sanitar veterinar, neinitierea procedurii de retragere, depozitare necorespunzatoare, neintretinere spatii;

Neamt, 2.000 de lei – nerespectarea cerintelor de igiena;

Olt, 11.200 de lei – nu au fost remediate toate deficientele constatate la momentul controlului anterior, manipulare necorespunzatoare a produselor alimentare;

Prahova, 2.000 de lei – depozitare necorespunzatoare;

Sibiu, 81.800 de lei – lipsa inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, depozitare, etichetare necorespunzatoare;

Timis, 6.000 de lei – conditii de igiena necorespunzatoare, spatii de productie si depozitare neigienizate;

Valcea, 3.000 de lei – neintretinere corespunzatoare spatii, depozitare neconforma, ambalare;

Vrancea, 10.000 de lei – depozitare produse alimentare direct pe pardoseala neigenizata, etichetare incompleta privind termenul de valabilitate si specificarea substantelor alergene a produselor;

De asemenea in cadrul controalelor in unitatile din industria agroalimentara s-au prelevat probe conform procedurilor si programului de supraveghere si control, urmarindu-se prezenta si incadrarea in valorile maxime admise a pesticidelor, contaminantilor, aditivilor si substantelor interzise precum si teste de sanitatie necesare analizei gradului de igiena, probe transmise spre analiza laboratoarelor arondate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE