Romania, productie record la grau. Pe ce loc se situeaza tara noastra la nivel european

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform ministrului Agriculturii, Petre Daea, productia de grau din acest an este mai mare cu 200.000 tone fata de cea de anul trecut, depasind 10 milioane de tone. Cu toate acestea, seful MADR admite ca anul agricol a fost unul greu, in care „Romania a fost ravasita de o serie intreaga de fenomene naturale extreme”, scrie Agerpres.

„Anul acesta, Romania a fost ravasita de o serie intreaga de fenomene naturale extreme, de la temperaturi ridicate in primavara care au intepenit rasaritul semintelor si care au generat secatuirea solului de apa, la lipsa acestor precipitatii in intervalul de inceput al productiei si apoi urmat de evolutii atipice cu cantitati de apa foarte mari”, a spus ministrul.

Ministrul a adaugat ca este pentru a doua oara cand Romania inregistreaza o productie de grau mai mare de 10 milioane de tone.

„Va pot spune ca la grau am facut mai mult ca anul trecut, desi am avut un an greu, cu temperaturi mari, dar prin dotarea pe care au avut-o fermierii, prin concentrarea lor din timpul zilei, prin urmarirea fazelor de vegetatie, prin programul de lucru fermierii au reusit sa adune graul, iar productia este cu 200.000 de tone mai mult decat anul trecut. E o productie pe care fermierii o merita, pe care tara trebuie sa o foloseasca si pe care noi toti trebuie sa o consemnam ca atare. Practic, este prima data, cu anul trecut, cand Romania depaseste 10 milioane de tone de grau”, a mai precizat seful MADR.

Recoltatul graului, cea mai grea perioada pentru fermieri

Daea a mai explicat ca recoltatul graului a fost extrem de complicat pentru fermieri, deoarece pe baza unui calcul, o anumita ferma „in 30 de zile a avut doar 4 zile bune de lucru si acestea adunate, nu de dimineata pana seara”.

In opinia ministrului, Romania „s-a fortificat din punct de vedere agricol” si “nu v-a mai parasi acest piedestal pe care s-a urcat”, pentru ca fermierii “s-au dotat si pot face fata vicisitudinilor naturii”.

Judetele cu cele mai mari productii de grau

Zece judete au realizat peste 5 milioane de tone din recolta, respectiv Timis cu o medie de 6.200 kg /ha, Arad (6.100 kg/ha), Bihor (6.095 kg/ha), Giurgiu (5.800 kg/ha), Constanta (5.652 kg/ha), Mehedinti (5.400 kg/ha), Calarasi (5.300 kg/ha), Ialomita (5.300 kg/ha), Satu Mare (5.100 kg/ha) si Braila (5.086 kg/ha).

Conform datelor statistice, in randul statelor membre ale Uniunii Europene (UE), Romania ocupa, in 2017, primul loc la floarea soarelui (in functie de suprafata cultivata si de productia realizata), locul intai la porumb boabe in functie de suprafata cultivata, si locul doi la productia realizata, dupa Franta. De asemenea, la grau era pe locul cinci atat la suprafata cultivata, cat si la productie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE