drone agricole

Iata reforma propusa de Grecia pentru agricultura. Masurile ar putea fi aplicate si in agricultura romaneasca

Facebook
Twitter

Guvernul elen urmeaza sa prezinte o strategie de digitalizare a agriculturii, care a castigat deja sprijinul fermierilor si al Comisiei Europene, noteaza Euractiv.

In ciuda programului de austeritate impus de FMI timp de opt ani, Grecia a reusit sa stabilizeze economia si sa incurajeze cresterea.

Banca Centrala Europeana (BCE) considera ca daca Grecia reuseste sa imbunatateasca standardizarea din domeniul agro-alimentar, va fi posibila crearea de 200.000 de locuri de munca, cu beneficii de peste 12 miliarde de euro pentru economie.

Viitorul PAC, mai concentrat pe agricultura de precizie si pe inovatie

Proiectul „transformarea digitala a agriculturii din Grecia” este primul proiect national de infrastructura digitala din Europa si este dezvoltat de Ministerul pentru Politica Digitala, Telecomunicatii si Media de la Atena, in colaborare cu Ministerul Agriculturii, si se bazeaza pe tehnici de agricultura de precizie.

Conform unei propuneri a Comisiei Europene, viitoarea Politica Agricola Comuna va oferi statelor membre sansa de a-si dezvolta propriile strategii de introducere a inovatiilor in agricultura, in functie de propriile nevoi.

Hogan: „Bruxelles-ul nu mai poate determina ce trebuie sa faca fiecare stat membru”

„Experienta actualei PAC, aplicata in 28 de state membre cu climate, metode de productie si traditii diferite, arata ca Bruxelles-ul nu mai poate determina ce trebuie sa faca fiecare stat membru”, a explicat comisarul european Phil Hogan. De aceea, in noua PAC, statele UE vor construi programele de sprijin adecvate pentru a sustine digitalizarea. „Romania, si nu Bruxelles-ul, va decide cum sa procedeze”, a explicat comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala.

Care este strategia Greciei

Strategia propusa de Guvernul de la Atena se bazeaza pe Internetul lucrurilor (Internet of Things – IoT), si tehnologii din domeniul Big Data, iar toate datele vor apartine statului. Rallis a explicat ca datele vor fi culese pe o platforma care va apartine statului grec si vor fi accesibile pentru toate partile interesate.

In afara de fermieri, la platforma vor avea acces si cercetatori si centrele academice. Astfel, platforma va crea bazele pentru noi inovatii si crearea de noi aplicatii in domeniul industriei alimentare si a protectiei mediului, a explicat Stelios Rallis, secretar general pentru politici digitale la Ministerul Politicii Digitale.

Valoarea totala a proiectului de transformare digitala a sectorului agricol din Grecia este de 33,5 milioane de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE