Conform datelor INS, cartofii, legumele, conservele de legume, citricele si fructele meridionale s-au scumpit cel mai mult in decursul lunii septembrie fata de august, dar si fata de finalul anului trecut, relateaza Agerpres.

Astfel, pretul cartofilor a inregistrat o crestere cu 19,16% in septembrie fata de august si cu 22,41% fata de decembrie 2017, in timp ce legumele si conservele de legume s-au scumpit cu 6,48%, respectiv cu 13,67%. Pretul citricelor si al fructelor meridionale s-a majorat cu 3,97% fata de luna precedenta si cu 14,29% fata de finalul anului trecut.

La polul opus, fructele proaspete s-au ieftinit cel mai mult in septembrie, respectiv cu 5,93% fata de luna august si cu 7,6% fata de decembrie 2017. Pretul oualor a inregistrat un recul fata de finalul anului trecut, cu peste 26%, dar a crescut usor cu 1,1% comparativ cu luna precedenta.

Rata inflatiei, o potentiala cauza a scumpirilor

Rata anuala a inflatiei in luna septembrie a scazut usor la 5,03%, de la 5,1% in august, in conditiile in care marfurile nealimentare s-au scumpit cu 6,55%, cele alimentare cu 4,44%, in timp ce serviciile au inregistrat un avans de 2,54%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS).

In acest an, cea mai mare rata anuala a inflatiei a fost inregistrata in luna mai, respectiv 5,41%, acesta fiind cel mai ridicat nivel din februarie 2013, cand cresterea preturilor de consum a fost de 5,65%.