In perioada premergatoare sarbatorilor de iarna, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, prin intermediul structurilor de control de la nivel national, desfasoara controalele specifice perioadei, pentru a asigura cetatenilor un comert civilizat, cu alimente sigure.

Avand in vedere situatia epidemiologica actuala, sub aspectul evolutiei pestei porcine africane (PPA), verificarile inspectorilor din cadrul Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judetene vizeaza  respectarea, de catre operatorii din sectorul alimentar, a cerintelor sanitare veterinare si de siguranta a alimentelor referitoare la trasabilitatea, ambalarea, transportul, depozitarea si comercializarea carnii proaspete de porc, precum si a modului de marcare si certificare a carnii proaspete, a carnii tocate, a carnii preparate si a produselor din carne de porc, sau, care contin carne de porc, in conformitate cu prevederile Deciziei Comisiei 2014/709/UE.

In acest context, inspectorii DSVSA, cu sprijinul reprezentantilor Inspectoratelor de Politie judetene efectueaza si controale in trafic, pentru depistarea unor eventuale transporturi, necorespunzatoare din punct de vedere al normelor sanitare veterinare, de animale, carne si alte produse alimentare sau/si provenite din zonele aflate sub restrictii, ca urmare a evolutiei unor focare de PPA.

Cu prilejul unor astfel de verificari, a fost depistat, pe raza judetului Ialomita, un conducator auto care transporta patru porci sacrificati, proveniti din judetul Braila, dintr-o zona aflata sub restrictie. Carcasele animalelor au fost confiscate si distruse, iar conducatorul auto a fost amendat cu suma de 2.400 de lei.

Din centralizarea primelor date furnizate de catre Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene, rezulta ca au fost verificate, in intervalul 30.11.2018 – 04.12.2018, 1.160 de obiective (unitati de industrie alimentara, piete agro-alimentare si unitati de vanzare cu amanuntul).

Neregulile identificate in timpul controalelor au fost sanctionate prin aplicarea de 85 de sanctiuni contraventionale, in valoare de 299.400 de lei.

De asemenea, a fost confiscata o cantitate de 1.681, 5 kg de produse alimentare neconforme (carne si produse din carne, produse de patiserie etc.), produse care au fost dirijate catre unitati de neutralizare, pentru a fi distruse.

Dintre deficientele identificate si sanctionate, mentionam:

depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare;

comercializarea produselor alimentare fara respectarea conditiilor de igiena, sau in spatii neinregistrate sanitar veterinar;

manipularea necorespunzatoare a produselor alimentare;

nerespectarea legislatiei in vigoare privind ambalarea si etichetarea produselor alimentare;

lipsa documentelor care sa ateste conformitatea sau trasabilitatea produselor;

transportul carnii si al produselor din carne provenite din zonele de restrictie, ca urmare a evolutiei pestei porcine africane (PPA);

transportul de produse alimentare cu mijloace de transport neinregistrate sanitar veterinar;

personal fara echipament de protectie.

ANSVSA continua supravegherea operatorilor din industria alimentara in perioada urmatoare, prin actiuni de inspectie si control si prin asigurarea serviciului de permanenta, de catre personalul sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor.

Reamintim cetatenilor numarul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. – 0800 826 787 –  care poate fi apelat gratuit, din orice retea de telefonie, pentru a sesiza nereguli in domeniul sigurantei alimentelor.

ANSVSA reaminteste cetatenilor ca este interzisa comercializarea porcilor, carnii si produselor din carne provenite din zonele de restrictie, ca urmare a evolutiei pestei porcine africane (PPA), iar comercializarea carnii de porc neexpertizata sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor se sanctioneaza cu amenzi de pana la 40.000  de lei!