septembrie 30, 2022

Ministrul Daea: „de Craciun mancam porc romanesc”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Petre Daea a declarat ca pesta porcina africana a afectat doar o mica parte din productia autohtona si astfel, romanii vor putea manca la masa de Craciun carne de porc romaneasca, relateaza Agerpres.

„Sigur ca o sa avem porcul romanesc de Craciun si o sa avem carne de porc la Craciun, nu-i niciun fel de problema. Chiar daca am fost afectati, nu inseamna ca ne-am oprit din activitate, iar Romania nu se reduce la un numar de 230 de gospodarii, cate sunt acum afectate”, a precizat ministrul.

Ministrul a vorbit si despre intalnirea de la Bruxelles pe tema pestei porcine, spunand ca a fost una „exceptionala”.

„Avem vesti foarte bune. In comisarul Hogan (comisarul european pentru agricultura, Phil Hogan n.r.) am gasit un atasament deosebit fata de problemele pe care le are Romania. El este mai roman decat multi din aceasta tara. Ne sustine in sensul ca ne da banii si ne sustine sa facem mult mai multe, astfel incat sa punem stapanire pe acest nenorocit de virus care a ocupat o parte din Europa”, a aratat Daea.

Despagubiri totale de 51 milioane de lei acordate fermierilor afectati

Pana in prezent, crescatorii afectati au primit despagubiri in valoare de 51 milioane de lei, iar acest proces continua. Carniprod, unul din cei mai mari procesatori de carne de porc din Romania a primit pana acum 4,8 milioane de euro.

„Mai mult decat atat, in unele zone am reluat activitatea. Pe masura ce inchidem focarele, incepe si procesul de repopulare. Avem la aceasta data in Bihor doua comune unde am trecut la etapa de repopulare cu purcei-santinela”, a mai spus ministrul.

El a repetat ca populatia va putea continua sa creasca porci in gospodarii. “Nu ne oprim cu cresterea porcului aici”, a subliniat el.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE