Petre Daea: peste 140.000 de porci au fost ucisi pana in prezent. Repopularea se poate face in trei luni

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Petre Daea a declarat ca 140.000 de porci au fost sacrificati pana in prezent din cauza pestei porcine si ca se vor mai sacrifica, din cauza ca inca doua mari complexe au fost atinse de acest virus. Totusi, seful MADR considera ca repopularea fermelor de porci se poate face cam in 90 de zile, noteaza Agerpres.

„Romania are in prezent 4,5 milioane de porci, iar noi am ucis pana acum 140.000 de porci. Eu spun ca repede putem reface, putem repopula, in trei luni, trei saptamani si trei zile. Sunt ferme de porci, avem 260 de unitati in Romania carora le dam bani pentru bunastare si ei le dezvolta. E adevarat ca acum temerea este mare”, a precizat Daea.

Petre Daea: „Nu trebuie sa dramatizam”

Ministrul a mai spus ca „nu trebuie sa dramatizam”, deoarece chiar daca in prezent tara se confrunta 178 de focare in 11 judete, ,,nu este tot judetul afectat”.

“Este adevarat ca pe harta judetele toate sunt rosii, dar nu trebuie sa dramatizam. Sunt 11 judete, iar in acestea sunt 2.588 de UAT-uri. Ce inseamna UAT-uri? Sate, comune, orase, municipii. Din 2.588, in 178 (localitati) sunt cazuri de PPA, adica 6,9% din cele 2.588 de UAT-uri. Judetul Bihor din 531 are 1,3% afectate, Satu Mare, din 285 are 1,1%. Este adevarat, Tulcea din 184 are 74, care inseamna 40,2%, iar in Ialomita si Constanta sunt procente de 13%. Lumea cand aude spune ca e in tot judetul. Nu este tot judetul. Introducem panica si este nenorocire”, a explicat ministrul Agriculturii.

Daea: „Nu exista alta cale!”

„Trebuie sa spunem foarte clar populatiei ca nu exista alta cale, e dureroasa si o spune un om care stie ce inseamna cetateanul roman, omul de la tara”, mai spune seful MADR.

Daea mai precizeaza ca a solicitat ajutorul UE pentru combaterea PPA si ca pana in prezent, 12 state au sarit in ajutorul Romaniei.

„Am solicitat sprijin din partea CE si 12 state ne-au sarit in ajutor, incepand de la Lituania si Letonia, care au fost in aceasta situatie, inclusiv am vorbit cu ministrii din Germania si Austria”, explica ministrul.

Nu in ultimul rand, acesta a afirmat ca virusul pestei porcine africane “a maturat 16 tari ale lumii”, ajungand in China, Portugalia si Spania. “Portugalia a scapat de virus dupa 13 ani si Spania dupa 30 de ani, iar in Sardinia nici acum, dupa 41 de ani. Este un virus extrem de periculos, care nu are antidot. Moartea animalului este sigura. Nu are treaba cu omul. Noi, Romania, ne-am aparat prin masuri preventive de acest virus timp de 5 ani.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE