Pesta porcina a cuprins deja o treime din tara. Peste 160.000 de porci au fost ucisi

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform MADR, documentul privind aparitia si evolutia pestei porcine in tara noastra a fost depus vineri la Administratia Prezidentiala, in urma solicitarilor Presedintelui Klaus Iohannis, relateaza Agerpres.

„A fost depus la Administratia Prezidentiala in data de 07.09.2018 documentul cu privire la ‘Aparitia si evolutia pestei porcine africane in Romania’ de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, impreuna cu Departamentul Situatiilor Speciale de Urgenta din cadrul Ministerului Afacerilor Interne si Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor”, se precizeaza intr-un comunicat al MADR.

Documentul contine informatiile referitoare la aparitia, evolutia, modul de actiune privind prevenirea, combaterea si eradicarea virusului pestei porcine africane.

Numarul focarelor de PPA a ajuns la 826

Potrivit datelor Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) anuntate pe 6 septembrie, numarul focarelor de pesta porcina africana de pe teritoriul Romaniei a ajuns la 826, acestea fiind active in 190 de localitati din 11 judete, iar numarul total al porcilor afectati de boala sau ucisi a ajuns la aproape 160.000.

„Pesta porcina africana evolueaza in 11 judete, in 190 de localitati, cu un numar total de 826 de focare (dintre care 11 in exploatatii comerciale industriale, unul in abatorul apartinand unei ferme si unul intr-o exploatatie comerciala de tip A) si 46 de cazuri la mistreti. In total, au fost eliminati 159.645 de porci afectati de boala”, se arata intr-un comunicat al ANSVSA.

Statul trebuie sa acorde despagubiri de peste 10 milioane de euro

Crescatorii de porci afectati de pierderea animalelor din cauza pestei porcine africane (PPA) au primit pana in prezent despagubiri de peste 507.890 lei, insa valoarea dosarelor evaluate depaseste 47,6 milioane de lei, respectiv peste 10 milioane de euro.

Pesta porcina africana este o boala virala a porcinelor domestice si salbatice, cu evolutie rapida si mortalitate de pana la 100% pentru porcii care se imbolnavesc. Pentru aceasta boala nu exista vaccin si nici tratament. Singurele metode de preventie eficiente sunt mentinerea unui nivel inalt de biosecuritate la ferme si gestionarea rapida si eficienta a posibilelor focare de boala – raportare, restrictii privind miscarea animalelor, a produselor si subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile si controlul circulatiei animalelor.

Potrivit autoritatilor veterinare, pesta porcina africana nu afecteaza si nu se transmite la oameni, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire, insa exista un impact la nivel social si din punct de vedere economic.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE