Petre Daea, despre despagubirile acordate fermierilor afectati de PPA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat ca urmeaza sa discute cu reprezentatii Comisiei Europene despre despagubirile acordate fermierilor afectati de virusul Pestei Porcine Africane, noteaza Agerpres.

„Am fost ieri (luni n.r) la Consiliul de ministri la Viena. Am vorbit cu comisarul Hogan (comisarul european pentru agricultura, Phil Hogan n.r). Joi ma duc la Comisie, discutam concret cum putem sa luam banii de acolo, pentru ca trebuie o serie intreaga de documente ce trebuie duse, situatiile exacte, pentru a putea fi corect asezate in procedurile pe care le sustine Uniunea Europeana”, a afirmat Daea, la Palatul Parlamentului.

Despagubirile acordate pana in acest moment

Conform ministrului, despagubirile au fost acordate pentru 4.000 dintre cele 6.000 de dosare autorizate la plata, in cuantum de 71 milioane de lei.

„In total este vorba de 71 milioane lei si vor fi finalizate in urmatoarele saptamani, avand in vedere procedurile care trebuie indeplinite. Aceste dosare se realizeaza la fata locului, in fata proprietarului caruia i s-a luat porcul respectiv, apoi urmeaza un traseu al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare, responsabila din acest punct de vedere. Ei iau banii, ei distribuie aceste sume catre cei afectati. Este vorba despre fonduri nationale acum si apoi europene”, a mai spus Daea.

Petre Daea: se va relua activitatea de crestere a porcilor in zonele afectate de PPA

Seful MADR a mai precizat ca se vor lua masuri speciale pentru reluarea activitatii de crestere a porcilor in zonele afectate de virusul Pestei Porcine Africane, unde va fi trimis material biologic.

„Deja am trimis in partea de nord-vest a tarii directorul care se ocupa cu activitatea de zootehnie din Ministerul Agriculturii. Pe baza programului, pe fiecare ferma in parte, stiindu-se cand s-a neutralizat focarul, trebuie sa se realizeze anumite proceduri si evaluam, daca lucrurile merg in pasi normali si nu mai apar contaminari, dupa 90 de zile sa putem sa reluam activitatea acolo. Producatorilor respectivi le vom aduce acolo, prin grija Directiilor agricole, a Autoritatii Sanitare Veterinare, material biologic”, a spus seful MADR.

Daea: „A scazut pretul carnii de porc”

Ministrul a admis ca pretul carnii de porc a inregistrat scaderi si ca piata va avea de suferit din cauza disparitiei unor efective de porcine.

„Vedem ca a scazut pretul carnii de porc. Evaluarile acestea nu pot fi facute acum, evident ca piata va suferi, pentru ca sunt efective de animale care au iesit din total efective din tara, dar suntem in programul acesta de repopulare.(…) Piata stabileste cat va fi pretul de Craciun”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Marti, Camera Deputatilor a dezbatut motiunea simpla a liberalilor intitulata “Dupa ciuma lui Caragea, Romania lovita de pesta lui Daea”, motiune ce a fost respinsa in Plen.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE