Petre Daea: incepe repopularea gospodariilor afectate de pesta porcina africana

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Seful MADR, Petre Daea a anuntat ca a inceput deja repopularea cu porci a gospodariilor afectate de Pesta Porcina Africana, precizand ca „nu ne oprim cu cresterea porcilor in gospodariile populatiei”, noteaza Agerpres.

„La ora actuala e o veste buna, pentru ca mi-au dat telefon cei de la Bihor ca in satul Olosig acum se repopuleaza gospodariile care au fost afectate, contaminate cu acest virus (pesta porcina africana – n. r.). S-a trecut la etapa a doua, de repopulare cu porci santinela. Am discutat si cu producatorul respectiv, cu crescatorul de animale, si era bucuros ca el nu mai credea ca se reia aceasta activitate. As vrea sa profit de acest moment sa va spun dvs. si tarii intregi ca nu ne oprim cu cresterea porcilor in gospodariile populatiei”, a precizat ministrul Agriculturii.

Ministrul Daea merge la Bruxelles pentru a solicita sprijin

Petre Daea a mai spus ca se va deplasa personal la Bruxelles, pentru a solicita un sprijin concret pentru Romania, in cazul PPA.

„Stiti ca a fost aici comisarul european pentru agricultura, Phil Hogan, care a vazut situatia la fata locului si a analizat in prezenta autoritatilor statului care e situatia din Romania. Iata ca maine ma duc la Bruxelles pentru a prinde concret un sprijin pentru Romania in aceasta directie”, a adaugat ministrul.

UE a acordat deja sprijin pentru combaterea PPA

Intrebat daca pana in prezent au venit bani de la UE pentru combaterea PPA, seful MADR a raspuns: „Sigur ca da, pentru ca, prin programul de eradicare a bolilor pe care il gestioneaza ANSVSA, 75% din acele sume care s-au pus la dispozitie sunt de la Uniunea Europeana”.

„Noi dorim sa solicitam in plus sume pentru a aseza lucrurile intr-un vad normal si a stapani aceasta molima, ajutand fermierii. Iata, primul fermier care a fost la Tulcea, care a avut primul necaz, a primit banii respectivi. M-am uitat in situatie, undeva la 4,8 milioane euro ca despagubire. Este un efort al statului”, mai explica Daea.

Peste 5.000 de dosare de despagubire au fost onorate

Potrivit ministrului, se va continua cu acordarea despagubirilor, anuntand ca din cele 6.000 de dosare au fost platiti banii pentru 5.000 de dosare.

„S-au platit pana la aceasta data in jur de 12 milioane de euro, respectiv 54 de milioane de lei, dar aceste documente se fac incontinuu, cu mai mare usurinta la gospodarii, pentru ca ai terminat daca a avut un porc doi, i-ai facut documentele respective, dar la societatile comerciale pana nu se termina uciderea efectivelor in intregime nu poti sa faci documentatia cuvenita”, a explicat ministrul Agriculturii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE