ANM: iata cum va fi vremea in luna octombrie

Facebook
Twitter

Conform prognozei Administratiei Nationale de Meteorologie, luna octombrie va fi caracterizata printr-o vreme insorita, iar pe timpul noptii temperaturile se vor apropia de 0 grade Celsius, noteaza Agerpres.

Potrivit meteorologilor, in general, temperaturile medii lunare din octombrie vor fi cu 5 – 7 grade Celsius mai mici decat cele din septembrie.

„Este cea mai stabila luna de toamna, cand zile in sir vremea se mentine insorita, desi noptile devin tot mai reci. In majoritatea zonelor tarii apare fenomenul de bruma. Tara noastra se afla mai mult sub influenta maximului barometric est european, iar dorsala anticiclonului Azoric se retrage treptat spre vestul continentului.

Temperaturi cu 5 – 7 grade mai mici decat cele din septembrie

Din cauza modificarii distributiei centrilor barici pe continent, dar si reducerii duratei de stralucire a soarelui, temperaturile medii lunare din aceasta luna sunt, in general, cu 5 – 7 grade Celsius mai mici decat cele din luna septembrie”, se mentioneaza in prognoza de specialitate.

in zona litoralului, in Delta Dunarii si izolat in sud-vestul tarii, mediile depasesc 12 grade Celsius. Valori intre 8 si 10 grade Celsius sunt caracteristice Transilvaniei, Dealurilor Vestice, Maramuresului, celei mai mari parti a Moldovei si Subcarpatilor. In depresiunile intra-montane si in zona montana joasa (sub 1.500 de metri) sunt caracteristice temperaturi medii cuprinse intre 4 si 8 grade.

Pe de alta parte, in zona montana inalta (la peste 1.500 metri), temperaturile vor cobori pana la 2 – 4 grade Celsius, iar la Vf. Omu chiar sub zero grade.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE