ANM: vremea incepe sa se raceasca in urmatoarea perioada. Iata data de la care incep ploile

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform ultimei prognoze ANM, valorile medii termice, atat diurne, cat si nocturne, vor fi pe un trend descendent in urmatoarele doua saptamani, in majoritatea regiunilor, iar, in general, dupa data de 18 noiembrie, sansele de ploaie devin din ce in ce mai mari.

In Banat, vremea se va raci treptat, astfel ca media temperaturilor maxime va scadea spre 8 grade la debutul celei de-a doua saptamani. Dupa data de 19 noiembrie, vremea va deveni rece, cu valori termice diurne in jur de 4 grade. Temperaturile minime se vor situa peste mediile multianuale in primele patru zile ale intervalului, cand media acestora va fi de 4 – 7 grade. Dupa data de 16 noiembrie, noptile vor fi tot mai reci, media minimelor urmand sa coboare la inceput spre zero grade, apoi, la finalul perioadei celor doua saptamani, la valori in jur de -3 grade. Probabilitatea pentru precipitatii pe arii mai extinse si posibil local insemnate cantitativ va creste in intervalul 18 – 21 noiembrie, iar ulterior, doar izolat vor fi ploi slabe sau burnita.

Crisana, temperaturi cuprinse intre 4 si 7 grade Celsius

In Crisana, vremea se va raci treptat, astfel ca media temperaturilor maxime va scadea spre 7 grade la debutul celei de-a doua saptamani. Dupa data de 19 noiembrie, vremea va deveni rece, cu valori termice diurne in jur de 4 grade. Temperaturile minime se vor situa peste valorile normale in primele patru zile ale intervalului, cand media acestora va fi intre de 4 si 7 grade.

Dupa 16 noiembrie, noptile vor fi din ce in ce mai reci, media minimelor urmand sa coboare sub zero grade, ajungand la finalul perioadei celor doua saptamani la valori in jur de -3 grade. Probabilitatea pentru precipitatii pe arii mai extinse si posibil local insemnate cantitativ va creste dupa data de 18 noiembrie, iar pana atunci doar izolat vor fi ploi slabe sau burnita.

Transilvania, minime de -5 grade

In zona Transilvaniei, temperatura aerului va avea valori maxime in scadere pana la o medie de trei grade in data de 19 noiembrie. Apoi, va fi relativ stationara, in jurul valorii de doua grade Celsius. Media valorilor termice nocturne va fi usor pozitiva in primele patru nopti, dar ulterior va scadea pana la -4 grade in data de 20 noiembrie, iar dupa aceasta data va avea mici variatii in jurul a -5 grade Celsius. Probabilitatea pentru precipitatii va fi in crestere in a doua saptamana, mai ales in intervalul 18 – 21 noiembrie.

In Maramures, vremea se va raci treptat, astfel ca, la finalul primei saptamani, media regionala se va situa sub normalul perioadei si nu va mai depasi 6 grade. In a doua parte a intervalului sunt prognozate maxime, in medie, de 2 – 3 grade, care vor caracteriza o vreme rece. Pentru minimele termice, tendinta generala va fi de scadere, de la o medie a acestora de 2 – 5 grade, pana spre valori negative in jur de -4 grade, incepand din 21 noiembrie. Probabilitatea pentru precipitatii pe arii mai extinse si insemnate cantitativ va fi mai ridicata in intervalul 18 – 19 noiembrie, iar in rest acestea vor fi doar slabe si trecatoare.

Moldova, sanse mai mari de ploi dupa 18 octombrie

In Moldova, in prima zi, media valorilor termice diurne se va situa in jurul valorii de 11 grade, insa ulterior vremea se va raci, astfel ca, la finalul primei saptamani, media regionala se va situa sub normalul perioadei si nu va mai depasi 5 grade. In a doua parte a intervalului sunt prognozate maxime, in medie, de 1 – 2 grade, ce vor caracteriza o vreme rece. In ceea ce priveste minimele termice, tendinta generala va fi de scadere, de la o medie a acestora de 2 – 4 grade, pana spre valori negative in jur de -3 grade, incepand din 21 noiembrie. Probabilitatea pentru precipitatii pe arii mai extinse si insemnate cantitativ va fi mai ridicata in intervalul 18 – 22 noiembrie, iar in rest acestea vor fi doar slabe si trecatoare.

Dobrogea, temperaturi medii cuprinse intre 4 si 5 grade Celsius

In zona Dobrogei, in prima zi a intervalului de prognoza, media valorilor termice diurne se va situa in jurul a 13 grade, insa spre finalul saptamanii nu va mai depasi 7 – 8 grade. Pentru a doua parte a intervalului sunt prognozate maxime, in medie, de 4 – 5 grade, ce vor caracteriza o vreme rece. In ceea ce priveste minimele termice, tendinta generala va fi de scadere, de la o medie a acestora de 4 – 6 grade, pana spre valori usor negative, in jur de -1 grad la sfarsitul intervalului. Probabilitatea pentru precipitatii pe arii mai extinse si insemnate cantitativ va fi mai ridicata in intervalul 18 – 21 noiembrie, iar in rest, doar trecator, vor fi ploi slabe sau burnita.

In Muntenia, intervalul va debuta cu vreme calda, dar inca de marti, 13 noiembrie, se va raci, astfel ca pana spre 18 noiembrie mediile zilnice ale temperaturii maxime se vor situa intre 9 si 11 grade. Dupa aceasta data scaderea de temperatura estimata va aduce regimul termic diurn sub normalul perioadei, respectiv o medie a maximelor de 4 – 5 grade. Minimele termice se vor situa peste mediile multianuale in primele patru zile ale intervalului, cand vor fi de 4 – 6 grade. Ulterior, pana spre 20 noiembrie, se vor inregistra minime in jur de zero grade, iar dupa aceasta data noptile vor fi tot mai reci, media minimelor urmand sa coboare spre -4 grade. Perioada cea mai probabila in care vor fi precipitatii pe arii extinse va fi intre 18 si 22 noiembrie. In restul zilelor, doar pe arii restranse se vor semnala ploi slabe sau burnita.

Oltenia, sanse de ploi dupa 18 octombrie

In zona Olteniei, in 13 noiembrie, vremea se va raci accentuat, astfel ca media regionala a maximelor va scadea spre 10 grade. Dupa o usoara incalzire in ziua de miercuri 14 noiembrie, cand in medie se vor inregistra maxime de 14 – 15 grade, tendinta pana la finalul celor doua saptamani va fi de racire. Astfel, dupa 19 noiembrie, vremea va deveni rece, cu valori termice diurne in jur de 4 grade. Temperaturile minime se vor situa peste mediile multianuale in primele patru zile ale intervalului, cand media acestora va fi de 4 – 6 grade. Din 16 noiembrie, noptile vor fi tot mai reci, media minimelor urmand sa ajunga, la finalul perioadei, la valori in jur de -3 grade. Probabilitatea pentru precipitatii pe arii mai extinse si posibil insemnate cantitativ va creste dupa 18 noiembrie. In restul perioadei, doar izolat si trecator vor fi ploi slabe sau burnita.

 

La munte, in primele doua zile ale intervalului, vremea se va mentine calda pentru aceasta perioada, cu maxime in medie de 8 – 10 grade si minime pozitive, in jur de doua grade Celsius. Racirea estimata pentru perioada 14 – 18 noiembrie va aduce regimul termic in limite normale, respectiv o medie a valorilor maxime de 1 – 2 grade si minime ce vor cobori spre o medie cuprinsa intre de -4 si -5 grade. In a doua jumatate a intervalului, vremea va deveni mai rece decat in mod obisnuit, cu maxime ce vor oscila, in medie, intre -4 si -2 grade, si minime la nivelul zonei montane in jurul a -8 grade. Vor fi precipitatii slabe in zilele de 14 si 15 noiembrie, dar si dupa data de 18 noiembrie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE