ANM: vremea se mentine calda pana la sfarsitul lunii. Data de la care incep ploile

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform ultimei prognoze ANM, vremea calda va persista pana in primele zile ale lunii noiembrie, dupa care valorile termice vor scadea atat in ceea ce priveste maximele cat si minimele. Spre sfarsitul lunii si dupa data de 6 noiembrie vor creste sansele de aparitie a ploilor, noteaza Agerpres.

In Banat, pana spre sfarsitul primei saptamani de prognoza, vremea se va mentine mult mai calda decat in mod normal la aceasta data, cu o medie a valorilor termice diurne cuprinsa intre 23 si 25 de grade. Ridicate vor fi si temperaturile nocturne, iar media acestora va avea variatii mai mari, intre 10 si 14 grade, cea mai racoroasa dimineata fiind cea de 31 octombrie.

Din data de 4 noiembrie se va intra intr-un proces de racorire treptata, astfel ca pana la finalul celei de-a doua saptamani se va ajunge la medii ale temperaturilor maxime de 16 grade si ale temperaturilor minime de 6 grade. Probabilitatea pentru ploi de scurta durata va fi mai ridicata in jurul datei de 30 octombrie, precum si dupa data de 6 noiembrie.

Vreme deosebit de calda in Crisana

In Crisana, in prima saptamana de prognoza, vremea se va mentine deosebit de calda, cu variatii ale mediei temperaturilor maxime intre 21 si 25 de grade, iar ale celor minime intre 10 si 14 grade. In cea de-a doua saptamana, valorile termice vor fi in scadere treptata, spre maxime medii in jurul a 16 grade si minime medii de 5 – 6 grade. Probabilitatea pentru ploi de scurta durata va fi mai ridicata in jurul datei de 30 octombrie, precum si dupa data de 6 noiembrie.

Transilvania, temperaturi maxime de pana la 24 de grade Celsius

In Transilvania, intre 29 octombrie si 3 noiembrie, vremea va ramane deosebit de calda, cu medii ale temperaturilor maxime cuprinse intre 21 si 24 de grade si ale temperaturilor minime intre 7 si 10 grade. Din 4 noiembrie si pana la finalul intervalului de prognoza temperaturile maxime vor scadea cu aproximativ 6 grade, iar cele minime cu 5 grade. Vor fi ploi de scurta durata, pe suprafete mici, la inceputul intervalului de prognoza si din nou in ultimele zile ale acestuia.

Maramures, sanse mari de ploaie la sfarsitul lunii

Pentru zona Maramuresului, pana in data de 3 noiembrie, valorile termice vor avea variatii la valori mult mai ridicate decat in mod normal la aceasta data. Astfel, media temperaturilor maxime va fi intre 21 si 24 de grade, iar a minimelor intre 8 si 11 grade. Din data de 4 noiembrie si pana la sfarsitul celei de-a doua saptamani vremea va intra intr-un proces de racire treptata, iar media maximelor termice va ajunge la 14 – 15 grade si a minimelor la 4 – 5 grade. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicata in jurul datei de 30 noiembrie si din data de 7 noiembrie.

Moldova, temperaturi in scadere din noiembrie

In Moldova, in ultimele zile ale lunii octombrie, vremea va ramane deosebit de calda, cu medii ale temperaturilor maxime cuprinse intre 22 si 24 de grade. In noiembrie se va racori treptat, iar pana in ziua de 11 valorile termice diurne vor ajunge la 12 grade. Temperaturile medii nocturne se vor situa in jurul valorii de 11 grade pana spre sfarsitul primei saptamani, apoi vor scadea si vor ajunge la aproximativ 4 grade la finalul intervalului de prognoza. Doar izolat vor fi conditii pentru ploi slabe sau burnita.

Maxime de 22 de grade in Dobrogea

In regiunea Dobrogei, in primele trei zile, media temperaturilor maxime se va situa in jurul valorii de 22 de grade, iar a minimelor va fi de 13 – 14 grade. Din data de 1 noiembrie vremea va intra intr-un proces de racorire ce va face ca, la finalul intervalului de prognoza, media temperaturilor diurne sa fie de cel mult 14 grade, iar a celor nocturne de 8 grade. Izolat si trecator vor fi posibile ploi slabe sau burnita.

In Muntenia, pana in data de 31 octombrie vremea deosebit de calda va persista, cu temperaturi medii diurne in jurul a 25 de grade. Din 1 noiembrie, valorile termice vor fi in scadere, de la o medie de 22 de grade, in prima zi, la 14 grade in ultimele zilei de prognoza. Totodata, media minimelor termice se va mentine in jurul valorii de 11 grade pana in ziua de 2 noiembrie, apoi va scadea spre 5 – 6 grade in diminetile de 10 si de 11 noiembrie. Probabilitatea pentru ploi slabe sau burnita pe suprafete mici va fi mai ridicata dupa data de 7 noiembrie.

Ploi slabe in Oltenia la sfarsitul lunii

In zona Olteniei, valorile termice vor fi cu mult mai ridicate decat in mod normal in aceasta perioada, indeosebi in primele trei zile, cand media maximelor termice va fi de 24 – 25 de grade. Din data de 1 noiembrie acestea vor scadea treptat si vor ajunge, in ultimele zile de prognoza, pana la 14 – 15 grade. Temperaturile nocturne nu vor avea variatii importante pana in data de 2 noiembrie si se vor situa in jurul valorii de 11 grade, dupa care vor scadea spre 5 – 6 grade in ziua de 11 noiembrie. Doar pe suprafete mici vor fi posibile ploi slabe in jurul datei de 30 octombrie si dupa 7 noiembrie.

La munte, in prima saptamana, vremea va fi calda pentru aceasta perioada, cu o medie a temperaturilor maxime intre 13 si 16 grade si a minimelor intre 6 si 10 grade. In cea de-a doua saptamana se va racori treptat, astfel ca, la finalul ei, media maximelor nu va mai depasi 8 grade, iar a minimelor 1 – 2 grade. Vor fi conditii pentru ploi de scurta durata mai ales la inceputul intervalului si dupa data de 6 noiembrie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE