septembrie 26, 2022

ANM: vremea se raceste in toata tara si incep ploile. Iata prognoza pe fiecare regiune

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Potrivit ultimei prognoze ANM, vremea va fi schimbatoare pe parcursul urmatoarelor doua saptamani, iar temperaturile vor scadea in majoritatea regiunilor. Tot in aceasta perioada isi vor face aparitia si ploile, cu precadere dupa data de 5 aprilie.

In Banat, in prima zi de prognoza, vremea se va mentine mai calda decat in mod normal la aceasta data, apoi se va raci, iar intre 2 si 6 aprilie media temperaturilor maxime va fi de 16 – 17 grade. In jurul datei de 7 aprilie media valorilor termice maxime va creste cu aproximativ 3 grade, apoi va reveni la 16 grade, iar pana la finalul intervalului de prognoza nu va mai avea variatii semnificative.

Media temperaturilor minime va fi, in general, in crestere, de la 3 – 4 grade in prima dimineata, pana la 7 grade in diminetile de 8 si 9 aprilie, apoi va scadea treptat, astfel ca, in ultimele doua dimineti, se va apropia de 4 grade. Vor fi conditii de precipitatii aproape in fiecare zi, dar mai ales intre 5 si 10 aprilie, cand se vor putea semnala pe arii mai extinse.

Crisana, temperaturi medii de 16 grade Celsius

In Crisana, media temperaturilor maxime va scadea de la 21 de grade in prima zi, pana la 16 grade in cea de-a doua, apoi, pana in 6 aprilie, nu va mai avea variatii importante. In zilele de 7 si 8 aprilie, media maximelor termice va creste pana la 18 grade, in 9 aprilie va reveni la 16 grade si va ramane relativ constanta pana la finalul intervalului de prognoza.

Media temperaturilor minime va fi de 4 grade in prima dimineata, va scadea cu doua grade pana in 3 aprilie, dupa care va creste din nou, astfel ca in dimineata zilei de 9 aprilie va atinge 7 grade. Din 10 aprilie, media valorilor termice minime va scadea din nou, iar in ultimele dimineti se va situa in jurul valorii de 4 grade. Vor fi precipitatii pe arii extinse intre 5 si 9 aprilie si doar izolat in restul intervalului.

Transilvania, precipitatii frecvente in prima jumatate a lunii

In Transilvania, media valorilor termice maxime va marca o scadere accentuata de la 19 grade in prima zi de prognoza, la 10 grade in cea de-a doua. In intervalul 3 – 8 aprilie, se va incalzi treptat, spre maxime in medie de 17 grade, in 9 aprilie se va raci cu aproximativ 3 grade, apoi nu se vor mai inregistra variatii termice diurne semnificative.

Media temperaturilor minime va scadea pana in dimineata zilei de 3 aprilie, cand va fi de cel mult -3 grade, ulterior va creste, iar in jurul datei de 9 aprilie va atinge 9 grade. Pana la finalul intervalului de prognoza, temperaturile vor scadea cu 3 – 4 grade. Precipitatii sunt prognozate aproape in fiecare zi si vor fi mai frecvente in intervalul 5 – 9 aprilie.

Maramures, temperaturi minime de -1 grad Celsius

In Maramures, media temperaturilor maxime va fi in scadere de la 17 – 18 grade, in prima zi de prognoza, la 11 – 12 grade in cea de-a doua. Intre 3 si 8 aprilie tendinta generala va fi de crestere a mediei cu 7 – 8 grade, pentru ca ulterior sa se racoreasca, iar valorile sa oscileze intre 15 si 17 grade. Media temperaturilor minime va fi in scadere in primele zile, de la 3 grade pana la -1 grad in dimineata de 3 aprilie. Intre 4 si 9 aprilie aceasta va creste treptat cu pana la 5 – 6 grade, apoi va scadea din nou, astfel ca, in ultima dimineata, va fi de doua grade. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi mai mare intre 5 si 9 aprilie.

Maxime de 14 grade Celsius in Moldova

In Moldova, procesul de racire a vremii va continua, astfel ca media temperaturilor maxime va ajunge la 10 grade, in data de 2 aprilie. Dupa aceasta data si pana la inceputul celei de-a doua saptamani se va incalzi cu 6 grade, dupa care se va racori usor, iar media maximelor termice se va situa in jurul valorii de 14 grade.

Media minimelor termice va scadea pana la -2 grade, in 3 si 4 aprilie, ulterior va creste spre 9 grade in jurul datei de 9 aprilie, iar pana la finalul intervalului de prognoza va fi din nou in scadere si va ajunge la 3 grade. Temporar, vor fi precipitatii, cu o probabilitate mai mare dupa data de 5 aprilie.

Dobrogea, maxime de pana la 18 grade Celsius in primele zile din aprilie

In Dobrogea, in prima zi de prognoza, vremea va fi mai calda decat in mod obisnuit la aceasta data, cu o medie a maximelor de 18 grade. Ulterior, se va raci, chiar semnificativ in a doua zi, astfel ca in jurul datei de 3 aprilie media maximelor termice va fi de cel mult 9 – 10 grade. Va urma o noua incalzire, pana in 7 aprilie, de aproximativ 6 grade, apoi o usoara racorire, iar intre 8 si 14 aprilie media maximelor termice va oscila in ecartul 12 – 14 grade.

Temperaturile minime vor fi ridicate in 1 si 2 aprilie si vor avea o medie de 5 – 6 grade, insa vor marca o scadere in urmatoarele doua zile, spre valori medii in jurul a un grad Celsius. Intre 5 si 8 aprilie, media minimelor termice va creste pana la 7 – 8 grade, apoi va scadea, astfel ca, in ultimele doua zile, nu va mai depasi 5 grade. Dupa data de 5 aprilie, vor fi posibile precipitatii temporare aproape zilnic.

Muntenia, nopti cu minime de sub 0 grade Celsius

In Muntenia, in a doua zi de prognoza, vremea se va raci accentuat, de la o medie a temperaturilor maxime de 21 de grade, la 11 grade. Intre 3 si 7 aprilie se va incalzi, dar media nu va trece de 19 grade. Ulterior acestui interval, se va racori din nou, iar temperaturile maxime vor avea o medie intre 15 si 17 grade.

Evolutia temperaturilor minime va fi asemanatoare. Cele mai reci nopti vor fi cele din 3 si 4 aprilie, cand media se va situa in jurul valorii de zero grade, iar cele mai calde, intre 7 si 10 aprilie, cand media va fi de 6 – 7 grade. Temporar, se vor semnala precipitatii pe arii extinse in perioada 6 – 9 aprilie si izolat in restul intervalului.

Oltenia, maxime de 17 grade Celsius in primele zile din aprilie

In Oltenia, vremea va fi deosebit de calda in prima zi de prognoza, cand maximele vor atinge, in medie, 22 de grade, insa vor scadea brusc, spre valori de 12 grade in data de 2 aprilie. In intervalul 3 – 7 aprilie vor creste treptat spre 18 grade, iar ulterior, pana la finalul intervalului, vor fi in limitele a 15 – 17 grade. Mediile minimelor vor fi ridicate in primele doua nopti, la valori de 4 – 6 grade, apoi vor scadea spre doua grade Celsius, in data de 3 aprilie.

In intervalul 4 – 8 aprilie, valorile termice vor creste cu pana la 5 grade. In cea mai mare parte a celei de-a doua saptamani media temperaturilor minime va fi in scadere, iar spre finalul intervalului de prognoza aceasta se va situa in jurul valorii de 4 grade. Pe suprafete mici vor fi precipitatii temporare pana pe data de 4 aprilie, iar ulterior pe arii relativ extinse.

 

La munte, vremea va fi schimbatoare. Media temperaturilor maxime va fi cuprinsa intre 2 si 8 grade, iar cea a minimelor intre -6 si 1 grad Celsius. Temporar, se vor semnala precipitatii, mai frecvente din data de 5 aprilie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE