ANM: vremea se raceste in toata tara. Iata prognoza completa pe urmatoarele doua saptamani

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Potrivit ultimei prognoze ANM, vremea din urmatoarele doua saptamani va fi una schimbatoare, cu treceri de la valori maxime de 10-12 grade la temperaturi de cel mult 3-4 grade Celsius, in timp ce precipitatiile vor fi prezente in aproape toata tara atat in primele trei zile din aceasta saptamana, cat si dupa 20 februarie, dar in cantitati moderate.

In Banat, in prima zi de prognoza, vremea va fi calda pentru aceasta data, cu o medie a temperaturilor maxime de 10 grade si a minimelor de 2 grade. In urmatoarele trei zile se va raci, astfel ca media regionala a maximelor termice va ajunge in jurul valorii de 4 grade, iar a minimelor va fi intre -5 si -4 grade.

In intervalul urmator, pana in jurul datei de 20 februarie, valorile termice vor creste treptat cu aproximativ 6 – 7 grade cele diurne si cu 5 grade cele nocturne, apoi nu vor mai avea variatii semnificative. In primele doua zile vor fi precipitatii pe arii extinse si, in general, moderate cantitativ, apoi vremea se va ameliora, iar precipitatiile isi vor mai face aparitia doar trecator si pe suprafete mici.

Crisana, temperaturi maxime de 9 – 10 grade Celsius

In Crisana, media regionala a maximelor termice va fi in scadere de la 8 grade, in prima zi, pana, in jurul valorii de 2 grade in data de 13 februarie. Ulterior, se va incalzi usor si treptat, astfel ca, in 20 si in 21 februarie, maximele termice vor atinge, in medie, 9 – 10 grade.

In urmatoarele trei zile se va raci usor, cu aproximativ 2 grade. Noptile vor deveni reci, iar in intervalul 13 – 21 februarie media temperaturilor minime va fi sub pragul de inghet. Cele mai reci dimineti vor fi cele de 13 si 14 februarie, cand minimele vor fi, in medie, de la -5 la -4 grade. Vor fi precipitatii moderate cantitativ si pe arii extinse in primele doua zile, apoi vor fi slabe si se vor semnala, cel mai probabil, in jurul datei de 14 februarie si dupa 20 februarie.

Transilvania, sanse de precipitatii la jumatatea lunii

In Transilvania, vremea va fi calda in prima zi, cand media temperaturilor maxime se va situa in jurul valorii de 11 grade. In urmatoarele doua zile se va raci accentuat, iar valorile termice maxime se vor situa, in medie regionala, in jurul a zero grade.

Va urma o incalzire, astfel ca in data de 20 februarie media maximelor termice va ajunge pana la 7 – 8 grade. In ultimele zile de prognoza nu vor mai fi variatii semnificative. Temperaturile minime vor fi preponderent negative, iar media lor se va situa in general intre -9 si -1 grad. Temporar, vor fi precipitatii aproape in fiecare zi, dar pe arii mai extinse si posibil importante cantitativ in primele doua.

Maramures, temperaturi minime cuprinse intre -6 si zero grade Celsius

In Maramures, valorile termice maxime vor scadea de la o medie regionala de 7 grade, in prima zi, pana la 2 grade in data de 2 februarie. Va urma o perioada cu temperaturi maxime in crestere, care in intervalul 20 – 24 februarie vor fi, in medie, de 7 – 8 grade.

Media temperaturilor minime va avea variatii in general intre -6 si zero grade. Probabilitatea mai mare de precipitatii va fi in primele zile de prognoza, cand vor fi in general moderate cantitativ, dar si dupa data de 20 februarie, cand cel mai probabil vor fi slabe.

Moldova, temperaturi maxime de 8 – 9 grade Celsius

In Moldova, vremea va fi cu mult mai calda decat normal in prima zi de prognoza, cu o medie regionala a maximelor termice in jurul a 10 grade, apoi va intra intr-un proces de racire ce va determina scaderea maximelor spre medii in jurul a 2 grade, in data de 16 februarie. Ulterior, maximele vor creste pana spre 8 – 9 grade, in medie, in perioada 20 – 22 februarie, iar spre sfarsitul intervalului vremea se va raci din nou.

Minimele vor creste spre medii in jurul a 2 grade in noaptea de 12 februarie, apoi vor cobori spre -4 grade, in medie, in noaptea de 14 februarie. Tendinta va fi, in general, dupa aceasta data, spre valori cuprinse intre -3 si -1 grad. Temporar, vor fi precipitatii mai ales intre 11 si 16 februarie, precum si dupa data de 21 februarie.

Sanse mari de precipitatii in Dobrogea pana la sfarsitul lunii

In Dobrogea, vremea va fi deosebit de calda in prima zi a intervalului, cand se vor inregistra, in medie regionala, valori maxime in jurul a 10 grade, apoi se va raci de la o zi la alta, pana spre 3 – 4 grade, in perioada 14 – 17 februarie. Ulterior, maximele vor creste pana spre medii in jurul a 8 grade in data de 23 februarie, apoi vremea se va raci usor.

In ceea ce priveste temperaturile minime, cresterea de la inceputul intervalului, spre medii in jurul a 5 grade, va fi urmata de o racire a vremii ce va conduce la inregistrarea, in medie, a -2 grade in data de 19 februarie. Dupa aceasta data, minimele vor creste spre valori medii in jurul a 2 grade in intervalul 22 – 24 februarie. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi mai ridicata in zilele de 11 si 12 februarie, dar si in intervalele 14 – 18 februarie si 22 – 24 februarie.

Muntenia, temperaturi medii de circa 11 grade Celsius

In Muntenia, vremea va fi deosebit de calda in prima zi a intervalului, apoi va intra intr-un proces de racire, urmand ca media regionala a temperaturilor maxime sa coboare spre 4 – 5 grade, in intervalul 13 – 16 februarie. Apoi, maximele termice vor creste treptat, spre medii in jurul a 11 grade in intervalul 20 – 23 februarie. Spre sfarsitul intervalului vremea se va raci usor.

Minimele vor creste la inceputul intervalului spre valori medii in jurul a 3 grade, apoi vor cobori spre medii in jurul a -4 grade, in 14 februarie. Ulterior, tendinta mediilor minimelor va fi de crestere usoara spre -2, chiar zero grade. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi mai ridicata in zilele de 11 si 12 februarie, precum si in intervalele 14 – 17 februarie si 21 – 24 februarie.

Oltenia, sanse mari de precipitatii la jumatatea lunii februarie

In Oltenia, valorile maxime vor cobori de la o medie de 10 grade la inceputul intervalului, spre medii de 4 – 5 grade in data de 14 februarie. Ulterior acestei date, maximele vor creste usor si treptat, urmand ca, pana la sfarsitul intervalului, sa se inregistreze, in medie, 11 grade. Minimele vor creste in primele zile ale intervalului spre medii regionale in jurul a 2 grade, apoi vor cobori spre -6 grade, in 14 februarie. Tendinta generala, dupa aceasta data, va fi de crestere, pana la o medie de zero grade, iar probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi mai ridicata in zilele de 11, 12 si 13 februarie si, din nou, spre sfarsitul intervalului.

La munte, in prima zi, media temperaturilor maxime va fi de 2 – 3 grade, dupa care va scadea pana la -8 grade in ziua de 13 februarie. In intervalul urmator, tendinta va fi in general de crestere, iar intre 18 si 24 februarie media temperaturilor maxime va fi in jurul a zero grade. Noptile vor fi reci, iar media temperaturilor minime se va situa, in general, intre -12 si -6 grade. Vor fi precipitatii aproape in fiecare zi, importante cantitativ pe 11 si 12 februarie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE