Cum ar putea fi despagubiti pomicultorii afectati de ploile inghetate si de ninsori

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Europarlamentarul roman, Daniel Buda sustine ca pomicultorii au fost profund afectati de fenomenele meteo inregistrate in ultima perioada si considera ca au nevoie de sprijin din partea Comisiei Europene.

Potrivit oficialului, sute de livezi au fost puternic afectate de ploile inghetate si de ninsori, iar pomicultorii se confronta in prezent cu pierderi irecuperabile.

„Efectele distrugatoare ale ploii inghetate si ninsorii asupra livezilor! Pomicultorii au nevoie de sprijin din partea Comisiei Europene! Sute de livezi din Romania au fost afectate puternic de valurile de ploi inghetate sau de ninsorile abundente. Din cauza caderilor masive de zapada, numai in judetul Gorj, mii de pomi fructiferi s-au rupt si, cel putin 3 ani de acum inainte, nu vor mai rodi. Agricultorii spun ca e cea mai grava situatie inregistrata in judetul Gorj in ultimii 20 de ani. Aceasta situatie se regaseste din ce in ce mai multe judete, unde peste 70% din recolta preconizata in livezi este compromisa”, a declarat europarlamentarul Daniel Buda pe pagina sa de Facebook.

Daniel Buda: „Statul nu ofera vreo despagubire pentru astfel de pagube”

Europarlamentarul mai spune ca cele mai mari pagube au fost provocate de ninsori, iar cei mai afectati au fost pomii fructiferi. Din pacate, majoritatea fermierilor nu si-au asigurat exploatatiile, iar statul nu ii poate compensa financiar pe pagubiti. In prezent, singura alternativa pentru despagubirea pomicultorilor consta intr-un sprijin de la Comisia Europeana.

„In aceste zile, pomicultorii evalueaza pagubele provocate in special de ninsori. Cel mai mult au avut de suferit pomii fructiferi, ale caror ramuri au cedat sub greutatea ghetii ori a zapezii. Sunt si copaci care au fost pur si simplu scosi din pamant. Din pacate, multi dintre producatori nu si-au asigurat livezile, iar statul nu ofera la momentul actual vreo despagubire pentru astfel de pagube. In cazul multor producatori, acestea vor incerca sa reduca din pierderi, crescand semnificativ pretul fructelor”, mai explica Daniel Buda.

Demersuri pentru sprijinirea pomicultorilor

Pentru sprijinirea pomicultorilor, europarlamentarul a facut demersuri la Comisia Europeana, prin care solicita despagubirea celor afectati de ninsorile abundente sau de ploaia inghetata.

„In aces sens, am solicitat Comisiei Europene, printr-o intrebare cu raspuns scris, sa imi transmita daca exista la nivelul CE anumite instrumente care vin in sprijinul pomicultorilor ale caror recolte au fost compromise de ploile inghetate sau de ninsorile abundente. Va voi reda raspunsul Comisiei de indata ce il voi primi”, a incheiat europarlamentarul.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE