Iata metoda ingenioasa prin care o firma de salubrizare reuseste sa produca ingrasamant bio

Facebook
Twitter

O societate locala de salubrizare a gasit o metoda ingenioasa de a reutiliza brazii de Craciun. Astfel, brazii din orasul Galati sunt colectati de angajatii firmei si transformati in compost, un ingrasamant bio foarte bun, cu un pH scazut, noteaza Mediafax.

„In aceasta perioada se colecteaza toti brazii de la populatie, sunt adusi la noi la statie unde sunt tocati si vor ajunge compost, ingrasamant. Este o operatiune care dureaza. Se tine o evidenta, brazii sunt cantariti si la final se va sti cati brazi au intrat la noi. Acest compost este foarte bun, noi tocam inclusiv creanga, materialul bio care vine de la Piata, fermenteaza si apoi se formeaza compost”, a declarat presei reprezentantul societatii de salubrizare din Galati, Virgil Ciobanu.

Cum va fi folosit ingrasamantul

Compostul obtinut din brazii de Craciun va fi utilizat pentru fertilizarea spatiilor verzi din oras si pentru serele municipiului. De asemenea, societatea pune la vanzare compostul, pretul fiind de 150 de lei pe tona.

„Bradutii colectati zilele acestea ajung la statia de sortare din orasul Galati, sunt tocati cu acest utilaj. Tocatura este apoi distribuita in brazde, periodic brazdele sunt intoarse, sunt proiectate in functie de temperatura. Dupa trei, patru luni rezulta compostul pe care il utilizam in amenjarea spatiilor verzi din municipiu. Avem un tarif aprobat de Consiliul Local, doritorii pot veni si solicita sa cumpere acest compost. Costa 150 de lei tona. Asiguram in primul rand necesarul municipiului, ceea ce este surplus ajunge la ceilalti doritori”, a spus directorul societatii de salubrizare, Mirela Furtuna.

Utilajul care zilele acestea toaca brazii de Craciun este folosit tot anul de angajatii societatii de salubrizare.

Potrivit statisticilor, in statia de compostare din Galati ajung anual circa 2.000 de tone de deseuri vegetale, din care rezulta cel putin 1.000 de tone de compost.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE