Ministrul Daea, noutati despre subventia la motorina, usturoi si tomate

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat ca sustinerea productiei de usturoi si a efectivelor de bubaline, dar si subventionarea motorinei pentru sectorul piscicol sunt noile programe ce vor fi finantate din bugetul MADR in 2019, noteaza Agerpres.

„Pentru sprijinirea fermierilor s-au introdus si programe noi in acest an, precum sustinerea cultivarii de usturoi in Romania, stiindu-se ca exista o ingrijorare legitima ca pe piata romaneasca nu exista o cantitate suficienta care sa raspunda pretentiilor consumatorilor, aprovizionarea din import fiind intr-o cantitate extrem de insemnata. Acest program arata ce am prevazut in programul nostru de guvernare (…), unde am spus ca in fiecare an vom prezenta doua programe deficitare care isi au explicatia in balanta de aprovizionare cu produse agricole. Pentru acest program este prevazuta o suma de 9,3 milioane de lei”, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Daea: „subventia la acciza la motorina este cu 17% mai mare decat anul trecut”

El a spus ca un alt program nou, „bine venit pentru sectorul piscicol si cel de acvacultura” este acela de a subventiona motorina. „Asa cum am facut si la celelalte sectoare stim ca acest mecanism functioneaza de cativa ani in Romania si acum este operabil pentru cei care isi desfasoara activitatea in acvacultura. (…) Anul acesta subventia la acciza la motorina este cu 17% mai mare decat anul trecut”, a spus Daea.

Seful MADR a vorbit si despre programele care vizeaza mentinerea si dezvoltarea raselor de animale indigene, respectiv rasele baltata romaneasca si bruna, unde au fost prevazute 5,25 milioane de lei.

„Un alt program noi este sustinerea bubalinelor. Trebuie sa vedem importanta genetica si nu numai a acestor animale care au reclamat o atentie pe masura, data fiind scaderea efectivelor si importanta pe care o au aceste efective in economia rurala, in preocuparea fermierilor. Avem o suma de 5 milioane de lei in buget pentru acest domeniu”, a adaugat Daea.

Programul de sustinere a tomatelor continua si in acest an

Ministrul a tinut sa precizeze si ca programul privind tomatele romanesti va continua si in acest an, iar suma alocata este cu 5,37% mai mare, deoarece este asteptata o inscriere mai numeroasa a doritorilor.

„De la un an la altul numarul acestora a crescut si am estimat o crestere a numarului fermierilor care pot sa se inscrie in acest program pentru a beneficia de sprijinul cuvenit, pana la 18.000 de fermieri. Un alt program inceput de anul trecut si pe care il avem si in 2019 este programul de comercializare a lanei, cifrat anul acesta la 36 de milioane lei si o crestere de 59,8%. Un alt program de sustinere care are trainicia lui, si are doi ani de viata, este programul de sprijin pentru porcul Bazna si Mangalita. In bugetul de anul acesta este prevazuta o suma cu 4,84% mai mare decat anul trecut, iar in cifre absolute – 4,6 milioane de lei”, a spus Petre Daea.

MADR dispune in 2019 de un buget de 22,86 miliarde de lei, in crestere cu aproape 15% fata de executia preliminata pentru anul 2018, de 19,91 miliarde de lei, fondurile urmand sa fie alocate programelor pentru dezvoltarea agriculturii si mediului rural, pescuitului si afacerilor maritime, potrivit proiectului de buget publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE