MADR, intalnire cu crescatorii de animale. Care au fost subiectele dezbatute

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Secretarul de stat Daniel Dumitru Botanoiu s-a intalnit in data de 24 octombrie 2018, la sediul MADR, cu reprezentantii asociatiilor si federatiilor crescatorilor de ovine, precum si cu exponentii societatilor care realizeaza export de carne si animale vii din specia ovina. De asemenea, au participat reprezentanti ai directiilor de specialitate din cadrul MADR.

Secretarul de stat a prezentat rezultatele vizitei efectuate de delegatia oficiala a Romaniei, condusa de premierul Viorica Dancila, din perioada 15-21 octombrie in Turcia, Dubai, Abu-Dhabi si Kuweit.

S-a propus reluarea activitatilor in cadrul grupului de lucru si invitarea ministrului Petre Daea in Turcia pentru a discuta cu omologul sau.

Discutiile s-au purtat pe acceptarea unei cote la schimbul de animale vii, din specia ovine, precum si infiintarea unor centre de odihna a animalelor astfel incat sa se poata tranzita Turcia cu animale vii catre tarile din Orientul mijlociu.

Cinci companii din Dubai si-au manifestat interesul vis-a-vis de acest subiect, astfel ca s-a agreat o noua intalnire pentru initierea negocierilor pentru exportul de ovine din Romania, partea romana fiind asteptata sa desfasoare o vizita in perioada 2 – 8 decembrie.

Trei companii importante din statul Abu Dhabi sunt interesate sa importe animale vii  (pasari, bovine, caprine), produse procesate si furaje.

In vederea stabilirii unor relatii comerciale ferme cu statul  Kuweit este necesar, in regim de urgenta, sa fie agreat certificatul sanitar –veterinar, de catre autoritatile sanitar-veterinare ale celor doua state.

De asemenea, s-a convenit ca in perioada imediat urmatoare sa se intensifice eforturile pentru deblocarea exportului cu Siria, in sensul agrearii modelului de certificat sanitar veterinar oficial de catre autoritatile sanitare veterinare ale celor doua state precum si realizarea tuturor demersurilor pentru exportul animalelor vii pe noi piete externe (Maroc, Algeria, Tunisia etc.).

Tot in data de 24 octombrie 2018, secretarul de stat Daniel Dumitru Botanoiu s-a intalnit la sediul MADR cu doi cunoscuti fermieri, Mihai Petcu si Eugen Popa, reprezentanti ai sectorului crescatorilor de taurine, producatori de lapte. Alaturi de secretarul de stat au fost prezenti directori si experti din cadrul directiilor de specialitate ai MADR.

Scopul intalnirii a fost dezbaterea cerintelor si propunerilor reprezentantilor crescatorilor de taurine de lapte referitoare la reglementarea pietei laptelui in Romania. In acest sens, a reiesit ideea ca in cel mai scurt timp producatorii si procesatorii ar trebui sa se aseze la masa discutiilor, astfel incat sa se reglementeze foarte clar conditiile de productie si comercializare a produselor de lapte din Romania.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE