Alexandru Potor (MADR): „dorim incurajarea agriculturii ecologice”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In perioada 7-9 noiembrie 2018, secretarul de stat in MADR, Alexandru Potor, a participat la Conferinta Internationala de Stiinte Agricole Organice de la Eisenstadt, Austria ce a avut ca tema ”Evolutiile dinamice in domeniul ecologic”.

Initiativa presedintiei austriece de a organiza aceasta conferinta este un prilej de a reuni factorii de decizie politica, parti interesate, cercetatori si organizatii nonguvernamentale pentru a discuta chestiuni relevante referitoare la rolul agriculturii ecologice la nivelul politicilor europene si nationale.

Sectorul agriculturii ecologice a capatat o importanta tot mai mare in Uniunea Europeana, comertul cu aceste produse ecologice ajungand in 2017 la 216 mii tone.

Romania a incurajat intotdeauna dezvoltarea sistemului de productie ecologica prin masurile specifice de sprijin din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala pentru conversia la agricultura ecologica si mentinerea practicilor de agricultura ecologica. Romania este prezenta cu produse certificate ecologic, in principal cereale, oleaginoase si plante proteice, pe aproape toate pietele Uniunii Europene. In 2017 au fost comercializate 380 mii tone produse ecologice atat la nivel national, cat si la export.

Tara noastra doreste consolidarea competitivitatii sectorului ecologic si dezvoltarea acestuia, in acest scop fiind esentiala inovarea si cercetarea. In vederea cresterii sprijinului pentru cercetare in domeniul productiei ecologice, crearea unui fond de cercetare la nivel european, care sa includa in mod explicit componenta productiei ecologice, ar fi de mare interes pentru Romania.

 Secretarul de stat Potor a concluzionat: ”La nivel national dorim sa incurajam cultivarea suprafetelor in sistem ecologic si cresterea acestora la 500 000 hectare si infiintarea unor centre de informare pentru producatori privind facilitatile acordate acestora. Ne preocupa identificarea de noi modalitati pentru dezvoltarea pietei produselor ecologice luand in considerare valoarea adaugata a acestora si posibilitatea de promovare a regiunilor din centrul si estul Europei”.

Dezbaterile din cadrul conferintei vor contribui la consolidarea schimbului de informatii, fapt ce va constitui baza initierii unor noi programe de cercetare si inovare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE