Secretarul de stat Alexandru Potor a participat, in 18 octombrie 2018, la prima editie a conferintei Agroturism & Gastronomie Romaneasca, eveniment ce a avut loc la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara de la Cluj. Prin intermediul acestei conferinte, organizatorii si-au propus sa atraga atentia asupra potentialului pe care gastronomia romaneasca si agroturismul il au in dezvoltarea Romaniei, atat la nivel de comunitati rurale, cat si la nivel de brand national.

Pe agenda evenimentului s-au regasit teme precum agroturismul si turismul culinar romanesc in 2018 –  cadrul legislativ si surse de finantare, identitatea nationala, schemele de calitate nationale si europene, proiecte de infrastructura, dar si modele de buna practica.

In cadrul panelului dedicat proiectelor de succes si prezentarea celor care au generat experiente in mediul rural, secretarul de stat Alexandru Potor a detaliat cateva dintre obiectivele sM 6.3 din cadrul PNDR 2014-2020 – Dezvoltarea fermelor mici, intre care amintim: incurajarea fermelor de familie si a pastrarii/dezvoltarii raselor/soiurilor autohtone, promovarea nivelului de calificare in domeniul agricol, valorificarea potentialului agricol al zonei care vizeaza zonele cu potential determinate in baza studiilor de specialitate etc.

In acelasi timp, Alexandru Potor a prezentat aspecte privind Submasurile 16.4 si 16.4a – Sprijin acordat pentru cooperare orizontala si verticala intre actorii din lantul de aprovizionare, care are ca obiectiv promovarea cooperarii intre actorii locali, in scopul comercializarii produselor agroalimentare prin intermediul lanturilor scurte. Secretarul de stat a amintit ca in categoria beneficiarilor eligibili pot intra parteneriatele constituite din minimum un fermier sau un/o grup de producatori/cooperativa care activeaza in sectorul agricol si minimum un partener din urmatoarele categorii: microintreprinderi si intreprinderi mici, organizatii neguvernamentale, consilii locale; unitati scolare, sanitare, de agrement si de alimentatie publica, fermieri (persoane fizice sau entitati organizate juridic).
In functie de obiectivele proiectului, in cadrul parteneriatului pot fi incluse si alte entitati relevante, cum ar fi institutele si statiunile de cercetare.

De asemenea, secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a facut o scurta prezentare a Masurii LEADER, cu accent pe tipurile de masuri incluse in Strategiile de Dezvoltare Locala  (SDL). ”In cadrul celor 239 de SDL- uri selectate se regasesc si masuri care vizeaza fermele mici, cu 104 proiecte contractate in valoare publica de 1.542.600 euro, Tineri fermieri – 304 proiecte contractate in valoare publica de 11.485.963 euro si Forme asociative cu doua proiecte contractate cu o valoare de 123.880 euro”, a afirmat Alexandru Potor, in cadrul evenimentului.

In marja conferintei a fost organizata si o expozitie/targ cu vanzare de produse traditionale, printre expozanti regasindu-se producatori de lactate, panificatie, uleiuri, Magiun de Topoloveni, produse artizanale, fructe si legume din gradinile din Transilvania etc.