Comisia Europeana se implica in criza pestei porcine din Romania. Ce masuri va lua institutia

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Comisia Europeana este tot mai ingrijorata de evolutia pestei porcine africane din Romania, in conditiile in care tara noastra a semnalat aparitia a peste 1.000 de focare in doar patru luni, noteaza Mediafax.

„Comisia considera ca evoluţia pestei porcine africane este ingrijoratoare, deoarece Romania a anunţat, in mai puţin de patru luni, aproape 1.000 de focare in gospodariile domestice, virusul fiind, de asemenea, confirmat in mai multe exploataţii comerciale. Aceasta situaţie este extraordinara si ridica ingrijorari foarte serioase”, a declarat Anca Paduraru, purtator de cuvant pe domeniile Sanatate, Siguranţa Alimentaţiei si proiecte specifice legate de Uniunea Energetica in cadrul CE.

Paduraru a mai precizat ca institutia europeana a luat deja masuri pentru combaterea PPA si ca este pregatita sa ajute Romania cu orice fel de asistenta tehnica suplimentara, care ar putea sprijini autoritatile veterinare din Romania.

Asistenta financiara din partea CE

„Avand in vedere numarul mare de focare din Romania din aceasta vara, este probabil ca necesitaţile financiare ale autoritaţilor romane sa fie cu mult peste suma alocata iniţial pentru programul pestei pestei porcine din 2018 – 726.000 de euro. In acelasi timp, in ceea ce priveste gestionarea / implementarea masurilor, Comisia Europeana lucreaza la pregatirea unui audit in Romania in luna octombrie, axat pe implementarea masurilor luate pentru prevenirea, controlul si eradicarea pestei porcine africane”, mai spune Anca Paduraru.

Dupa spusele purtatorului de cuvant, Romania a solicitat deja Comisiei sa realoce 43 milioane de euro din bugetul de dezvoltare rurala, pentru finantarea masurilor care abordeaza situatia PPA. Banii ar putea fi folositi la amenajarea de garduri de protectie, incinerarea animalelor eutanasiate sau organizarea de campanii de informare pentru micii fermieri.

Petre Daea: „Comisia Europeana a acordat Romaniei 43 de milioane de euro”

Ministrul Agriculturii, Petre Daea a declarat ca UE a alocat deja Romaniei 43 milioane de euro, suma ce va fi folosita pentru investitii in dezinfectare, laboratoare sanitar-veterinare si incineratoare.

„Comisia Europeana a acordat Romaniei 43 de milioane de euro, aceste sume urmand sa fie repartizate in zona investiţionala (…), pentru a investi in Romania in dezinfectoare, laboratoare sanitar-veterinare, echipamente de detectare, incineratoare si procurarea de scrofiţe pentru repopulare. Avem in continuare discuţii cu cei de la Comisie”, a spus ministrul.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE