Tuta absoluta, daunatorul care distruge rosiile de toamna

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Cultivatorii din zona Matca, cel mai mare bazin legumicol din tara, se plang ca recoltele de rosii le sunt afectate de un daunator extrem de periculos, cunoscut sub numele de tuta absoluta. In conditiile in care acest daunator le-a distrus 25% din cultura, fermierii sustin ca rosiile din aceasta toamna vor fi mai putine si mai scumpe, noteaza Mediafax.

Mai multe sere din zona Matca sunt afectate de acest daunator si 23 de hectare de culturi agricole au fost compromise. Aproximativ 100 de fermieri au fost afectati.

Legumele de toamna s-ar putea scumpi

Pierderile cauzate de acest daunator ii silesc pe fermieri sa scumpeasca pretul legumelor de toamna, iar autoritatile iau deja in calcul sa-i despagubeasca pe acestia.

„Deocamdata noi urmarim sa contabilizam, sa monitorizam daunatorul si in situatia in care vor fi pierderi de productie, in conditiile in care ei au respectat tehnologiile de cultura, fermierii, probabil, vor fi despagubiti. Tuta absoluta ataca frunza, ataca si fructul. Noi deocamdata nu am constatat pierderi de productie, dar din cauza secetei s-ar putea ca aceste suprafete afectate sa creasca. Pentru ca productiile sa nu sa nu fie afectate, fermierii sunt nevoiti sa creasca numarul tratamentelor. Atunci cand avem conditii favorabile pentru un daunator, cu siguranta trebuie facute tratamente suplimentare. Si pretul de vanzare a crescut substantial, pana la urma este o compensare”, a declarat directorul Directiei pentru Agricultura Galati, Valentin Huciu.

Daunatorul este foarte greu de combatut

Potrivit specialistilor, tuta absoluta este un daunator foarte greu de combatut, care zboara noaptea cu larve care ataca interiorul frunzelor. Clima din interiorul serelor este ideala pentru aceste molii, datorita temperaturii ridicate din interiorul acesteia.

„Fluturii zboara noaptea, iar larvele ataca in interiorul fruntelor. Este foarte greu de combatut. Conditiile de dezvoltare in solar sunt foarte propice dezvoltarii daunatorului. In solar nu ploua, in solar temperatura este constanta in jurul valorilor de 25-30 de grade, ceea ce convine extrem de mult daunatorului, nu avem vant. Acest daunator poate sa creeze probleme numai aunci cand se intrunesc conditii favorabile de dezvoltare”, mai spune seful DAJ Galati.

Fermierii din Matca spun ca au pierdut intre un sfert si intreaga productie de rosii din cauza daunatorului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE