Presedinte APRIL: pretul laptelui va creste. Care sunt cauzele

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Dorin Cojocaru, presedintele Asociatiei Patronale din Industria Laptelui (APRIL) sustine ca produsele lactate se vor scumpi din cauza cresterii costurilor de transport, a lipsei de infrastructura rutiera si a cresterii salariului minim pe economie, relateaza Agerpres.

„Sigur se va scumpi, pentru ca avem in primul rand inflatia, a crescut costul de transport, avem lipsa de infrastructura rutiera, salariul minim – am primit mesaj ca nu ar fi acum in decembrie si ca o sa amanam – dar nici nu a fost bugetat la nimeni pe 2018. (…) Deci, costurile noastre au crescut foarte mult, ceea ce inseamna ca produsele se vor scumpi. Cu cat? Nu pot sa va spun. Materiile prime s-au scumpit, indiferent ca este faina, lapte, carne. Costurile pe transport au crescut, utilitatile, gaze si energie, taxe…. acum depinde cand or sa ne permita hipermarketurile sa intram la negociere pentru crestere, nu pentru coborare”, a declarat Dorin Cojocaru.

Piata laptelui, o piata foarte volatila

Afaceristul i-a atentionat pe cei care isi doresc sa investeasca in industria laptelui, precizand ca aceasta piata este una foarte volatila.

„Daca doriti sa lucrati sau sa investiti in piata laptelui, nu uitati ca este foarte volatila. (…) Daca doriti sa investiti in domeniul acesta, mergeti pe lapte de oaie, pentru ca nu prea mai este, intrucat ciobanii nu prea mai au mulgatori la stana si se duc si ei pe carne. La vaca ganditi-va sa aveti cam 40% ferma proprie, sa va asigurati un start-up in colectare lapte si restul mergeti pe nisa”, mai spune Cojocaru.

In Romania mai sunt 185 de fabrici de produse lactate autorizate sanitar-veterinar pentru comert intracomunitar si functioneaza 135, doar cele care au mai mult de 5 angajati.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE