Pretul graului creste din nou. Care sunt cauzele acestei scumpiri

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pretul graului a inregistrat o noua crestere in ultima saptamana iar cotatia graului la bursa din Chicago s-a accentuat astazi, pentru a doua zi consecutiva. Specialistii considera ca pretul mai mare este sustinut de vremea secetoasa care a redus productia in Europa, in regiunea Marii Negre, relateaza Agerpres.

Cel mai tranzactionat contract futures la Chicago Board Of Trade a inregistrat o crestere de 1%, pana la 5,02 dolari per bushel, in apropiere de varful de 5,05 dolari per bushel atins in timpul sedintei, cea mai ridicata cotatie inregistrata dupa data de 10 iulie. Cresterea de 1% inregistrata miercuri vine dupa un avans de 1,9% in timpul sedintei de marti.

“Valul de caldura din Europa face ca preturile sa creasca. Europa nu are o recolta mare in acest an pentru a acoperi deficitul de aprovizionare rezultat in urma unei productii mai mici in Rusia. Acest lucru ar putea stimula exporturile SUA, ceea ce sustine preturile la bursa CBOT”, a declarat un analist.

Romania nu se afla printre tarile amenintate de vremea secetoasa

Franta, Germania, Polonia si Ucraina se numara printre tarile europene unde vremea secetoasa ameninta recoltele de grau. Firma de consultanta Strategie Grains a decis sa isi revizuiasca in mod semnificativ estimarile privind recolta de grau moale din acest an a Uniunii Europene, luand in calcul productii mai mici la hectar pentru primii doi producatori din blocul comunitar: Franta si Germania.

De asemenea, Rusia, cel mai mare exportator mondial de grau, este pe cale sa inregistreze o productie mai mica in acest an, dupa cea record de anul trecut.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE