Reuters: pretul graului rusesc, in scadere. Care este cauza

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Potrivit Reuters, pretul graului rusesc a suferit o scadere semnificativa saptamana trecuta, odata cu sosirea pe piata a noii recolte, in pofida riscurilor generate de valul de caldura din luna iunie, relateaza Agerpres.

Pretul graului din noua recolta cu un continut de proteine de 12,5% era de 193 de dolari pe tona Free On Board (FOB) la finele saptamanii trecute, cu doi dolari mai putin decat in saptamana anterioara, sustine firma de consultanta IKAR. O alta firma ruseasca de consultanta, SovEcon, sustine ca pretul FOB al graului cu livrare in luna iulie a scazut cu cinci dolari pana la 193 de dolari/tona.

In acest an, recoltatul cerealelor a inceput mai devreme in Rusia, din cauza vremii secetoase din mai multe regiuni. Pana la 5 iulie 2019, fermierii rusi au recoltat o cantitate de 19,3 milioane tone de cereale, la o productie medie de 4,06 tone la hectar. Cu toate ca randamentele la hectar sunt mai mari decat in ultimii ani, acestea sunt sub estimarile specialistilor.

Noua recolta a cauzat scaderea preturilor

Tot din cauza sosirii pe piata a noii recolte au scazut si preturile interne. Astfel, preturile pentru graul de categoria a treia au scazut cu 250 de ruble, pana la 10.825 de ruble (170 de dolari) pe tona la finele saptamanii trecute in partea europeana a Rusiei, insa este vorba de preturi franco-fabrica, care nu includ si costurile de livrare.

Potrivit analistilor de la SovEcon, in sezonul 2018/2019 Rusia, a exportat 42,6 milioane tone de cereale, dintre care 35,2 milioane tone de grau.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE