Meniu

Reuters: pretul graului rusesc, in scadere. Care este cauza

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Potrivit Reuters, pretul graului rusesc a suferit o scadere semnificativa saptamana trecuta, odata cu sosirea pe piata a noii recolte, in pofida riscurilor generate de valul de caldura din luna iunie, relateaza Agerpres.

Pretul graului din noua recolta cu un continut de proteine de 12,5% era de 193 de dolari pe tona Free On Board (FOB) la finele saptamanii trecute, cu doi dolari mai putin decat in saptamana anterioara, sustine firma de consultanta IKAR. O alta firma ruseasca de consultanta, SovEcon, sustine ca pretul FOB al graului cu livrare in luna iulie a scazut cu cinci dolari pana la 193 de dolari/tona.

In acest an, recoltatul cerealelor a inceput mai devreme in Rusia, din cauza vremii secetoase din mai multe regiuni. Pana la 5 iulie 2019, fermierii rusi au recoltat o cantitate de 19,3 milioane tone de cereale, la o productie medie de 4,06 tone la hectar. Cu toate ca randamentele la hectar sunt mai mari decat in ultimii ani, acestea sunt sub estimarile specialistilor.

Noua recolta a cauzat scaderea preturilor

Tot din cauza sosirii pe piata a noii recolte au scazut si preturile interne. Astfel, preturile pentru graul de categoria a treia au scazut cu 250 de ruble, pana la 10.825 de ruble (170 de dolari) pe tona la finele saptamanii trecute in partea europeana a Rusiei, insa este vorba de preturi franco-fabrica, care nu includ si costurile de livrare.

Potrivit analistilor de la SovEcon, in sezonul 2018/2019 Rusia, a exportat 42,6 milioane tone de cereale, dintre care 35,2 milioane tone de grau.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

Lucrari in livada. Patru echipamente extrem de utile pentru orice pomicultor

Pomicultura este un domeniu extrem de profitabil, care nu presupune o investitie initiala foarte mare. Cu toate ca administrarea unei livezi de pomi fructiferi nu este nici consumatoare de timp, nici costisitoare, lucrarile din exploatatie presupun un risc suplimentar, neintalnit in alte sectoare agricole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE