Presedintele ANSVSA, dr. Geronimo Branescu, cu prilejul deplasarii la Bruxelles din perioada 10 – 11 iulie (intalnirea cu sefii serviciilor veterinare din Uniunea Europeana), s-a intilnit si cu oficiali ai Comisiei Europene, pentru a discuta solicitarea tarii noastre de a primi fonduri pentru plata despagubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale afectati de Pesta Porcina Africana (PPA).

Acest demers al ANSVSA catre Comisia Europeana are scopul de a obtine suplimentarea fondurilor acordate deja Romaniei, prin programele cofinantate, sume care urmeaza a fi utilizate pentru plata despagubirilor proprietarilor de animale afectati de PPA.

Totodata, a fost solicitata si suplimentarea fondurilor europene alocate Programului de control, supraveghere si eradicare a PPA, consecutiv extinderii aplicarii acestuia, de la 8 judete initial, la intreg teritoriul Romaniei.

Oficialii europeni urmeaza sa proceseze documentatia tehnica transmisa pentru alocarea, in timp cat mai scurt, a fondurilor de urgenta solicitate de ANSVSA.

Cererea Romaniei pentru obtinerea de fonduri suplimentare, ca urmare a evolutiei PPA, are la baza prevederile Deciziei (UE) 2015/144 de stabilire a procedurilor privind transmiterea cererilor de granturi si a cererilor de plata si informatiile referitoare la acestea, in ceea ce priveste masurile de urgenta pentru combaterea bolilor animalelor la care se face referire in Regulamentul (UE) nr. 652/2014 al Parlamentului European si al Consiliului.