Ministrul Daea, scrisoare deschisa catre Uniunea Europeana. Care este mesajul sefului MADR

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Petre Daea a transmis o scrisoare deschisa in care prezinta evolutia focarului de Pesta Porcina Africana din tara noastra si precizeaza ca autoritatile din Romania au facut eforturi pentru limitarea virusului. Printre aceste masuri, ministrul mentioneaza si sacrificarile in masa care au fost necesare pentru a neutraliza PPA, un virus fara tratament si vaccin.

In contextul in care fermierii ale caror suine au fost sacrificate au suferit pagube uriase, ministrul solicita ajutorul UE si cere un sprijin financiar concret, care sa amortizeze pierderile fermierilor. Va redam intreg continutul documentului.

„Romania de-a lungul istoriei a dovedit si poate dovedi oricand ca nu a dat boli nimanui, dar din nefericire a primit. Romania nu este izvor de pesta porcina, dar este in razboi cu aceasta boala pe un front de aproape 1400 de km la granita de rasarit a Uniunii Europene.

Nu am fost, nu suntem si nu vom fi aparatorii pasivi ai acestei frontiere, nu suntem in situatia capitularii in fata acestui virus cum de altfel nu am fost in fata altor evenimente, dar principiul solidaritatii europene trebuie sa functioneze in orice situatie.

De aceea, salut gestul elegant si responsabil al presedintelui Consiliului, iti multumesc Juliane ca ai dat ocazia discutarii acestei probleme, punand-o pe ordinea de zi, cum trebuie sa va multumesc, dumneavoastra dragi colegi, ca aveti rabdarea de a asculta in cateva cuvinte cu ce se confrunta la aceasta data Uniunea Europeana, in tara membra Romania, pe care o reprezint.

Va rog sa ingaduiti sa prezint cateva elemente concrete privind evolutia bolii in zona.

Frontiera de est a Uniunii Europene, care are pe teritoriul Romaniei aproape 1400 de km, din care 274 de km frontiera terestra, mai mult de 1000 de km frontiera fluviala si aproximativ 32 de km frontiera maritima, a fost amenintata de pesta porcina africana din tarile vecine, Ucraina si Republica Moldova.

Dupa cum bine stiti, in anul 2015 au fost confirmate focare de boala in Ucraina.

De la inceputul anului 2017 virusul pestei porcine africane a fost confirmat in ambele state vecine Romaniei, Ucraina si Republica Moldova, la distante mai mici de 30 de km de granita nationala.

Stiindu-se pericolul iminent prin prezenta virusului in apropierea granitelor, institutiile statului roman au luat masurile de preventie stabilite si au pus in stare de functiune structurile abilitate pentru prevenirea patrunderii in tara a acestuia.

S-au aprobat acte normative cu putere de lege in Guvern si Parlament, pentru a introduce cele mai potrivite masuri in acest sens.

Cu toate acestea, in data de 31 iulie 2017, am avut primul focar de pesta porcina africana pe teritoriul Romaniei intr-o zona apropiata, la 6 km de Ucraina.

S-a aplicat cu strictete planul de contingenta privind prevenirea si eradicarea bolii. Desi au mai aparut focare, boala a fost mentinuta in aceeasi zona, unde structurile veterinare au fost in permanenta legatura cu expertii UE, in legatura cu domnul comisar Vytenis Andriukaitis, carora doresc sa le multumesc pentru sprijinul acordat.

Au fost numeroase intalniri intre specialisti, unde Romania a fost prezenta, participand activ si conformandu-se regulilor sanitar-veterinare, mobilizandu-si resursele interne si facand fata acestei prime incercari in lupta cu boala.

La inceputul anului 2018 focarele s-au multiplicat in aceeasi zona apropiata Ucrainei, dar zona s-a tinut in continuare sub control.

Dupa un an de la confirmarea primului focar, mai precis in data de 10 iunie 2018, acest virus a fost depistat si in alte zone, aflate tot in vecinatatea Ucrainei, si anume in Delta Dunarii, zona aflata sub protectia mediului ca rezervatie naturala.

Aparitia a fost exploziva si deosebit de agresiva, numarandu-se sute de focare si contaminarea unei ferme cu 45.000 de capete, unde erau asigurate masuri de biosecuritate ridicata.

Aparitia virusului in aceasta zona a determinat autoritatile romane sa aplice masuri suplimentare in regim de urgenta, acte normative, mobilizari de forta umana si introducerea in dispozitiv a 11 institutii cu atributii in domeniu si efective din armata.

Practic zona este sub control strict si se actioneaza pe baza planului de contingenta.

Zilnic se fac analize, interpretari si actiuni concrete specifice fiecarei situatii. La aceasta data in Romania sunt practic doua zone cu intensitate maxima: judetul Satu Mare, in nord-vestul tarii, si judetul Tulcea, in sud-estul tarii, amandoua aflate in vecinatatea Ucrainei. Actionam pentru mentinerea virusului in aceste zone apeland la masuri specifice in vederea eradicarii acestuia.

In acest context al situatiei date, in care complexitatea actiunilor si specificitatea zonei, precum si modul atipic cu care ne confruntam a putut fi constatat si de expertii Comisiei, care au fost prezenti in Romania.

Iata un film scurt al evolutiei pestei porcine africane la frontiera de est a Uniunii Europene, unde Romania actioneaza in interes propriu si in interesul Uniunii Europene, pentru izolarea zonei si eradicarea virusului.

Sunt pierderi de tot felul, atat in plan financiar cat si social, cu efecte imediate pe termen mediu si lung, afectand si increderea consumatorilor.

Bancile au devenit reticente in folosirea instrumentelor financiare pentru acest sector extrem de afectat in zona. Vor fi probleme si in aplicarea masurilor de bunastare a animalelor.

Romania a intrat in aceasta suferinta facand tot ce poate si este in stare sa faca.

Am socotit necesar, stimati colegi, sa va informez si sa ma folosesc de aceasta intalnire si sa solicit in numele tarii mele ajutor.

De altfel, am transmis celor doi comisari, lui Phil si lui Vytenis, o solicitare pentru un sprijin concret financiar, pentru a-i putea ajuta pe fermierii romani greu incercati de prezenta acestui virus si de masurile radicale de interventie necesare a fi luate.

Romania apeleaza astfel la ajutorul financiar al UE, acordat in baza Regulamentului nr. 652 din 2014 si Regulamentului nr. 1308 din 2013.

In acest context solicitam sprijinul pentru instituirea de masuri exceptionale care

vor include compensatii  pentru:

– animalele ucise sau distruse din focare si din exploatatiile contact,

– pierderile suferite ca urmare a incetarii productiei de carne de porc pe o perioada determinata,

– produsele de origine animala distruse

– pierderile fermierilor generate de scaderea preturilor pentru porcii din zonele afectate trimisi la abator.

De asemenea, ajutoarele vor viza si costurile operationale legate de curatire, dezinfectie, transportul si distrugerea furajelor, inclusiv cheltuielile legate de ecarisare.

 Va multumesc pentru intelegere si sprijin!

 

Nota

12 ministrii  au luat cuvantul si s-au solidarizat cu situatia din Romania:

Letonia, Lituania, Polonia, Grecia, Bulgaria, Danemarca, Slovacia, Croatia, Cehia, Ungaria, Germania, Franta”

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE