Petre Daea: fermierii nu trebuie sa distruga sau sa dea foc culturilor agricole

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Petre Daea demonteaza informatiile aparute in spatiul public conform carora fermierii ar fi obligati sa-si distruga culturile agricole si sustine ca ordinul ministerial vizeaza doar locurile in care a fost gasit un focar de pesta porcina africana, doar daca porcul mistret infestat este gasit in cultura. Ministrul a mai sustinut ca pana in prezent nu a existat o astfel de situatie in Romania, relateaza Agerpres.

„Ordinul dat pentru combaterea pestei porcine africane nu vizeaza sub nicio forma distrugerea sau arderea culturilor agricole, se refera doar la zonele unde aparut un focar de pesta porcina africana la porcul mistret, dar numai in cazul in care acesta este gasit in cultura. Este un ordin cu caracter intern pentru a pregati specialistii sa abordeze aceasta tema impreuna cu fermierii, in conformitate cu ceea ce s-a decis la Comitetul ministerial pentru situatii de urgenta”, a declarat Petre Daea.

Ministrul a vorbit si despre situatia in care un porc mistret infestat cu PPA ar fi descoperit in mijlocul unei culturi agricole. El a explicat ca in acest caz, intreaga suprafata va intra in carantina, fiind incercuita, urmand sa fie dezinfectata.

„Deci, daca se gaseste in cultura un mistret mort ca urmare a contaminarii cu PPA, atunci zona respectiva se incercuieste si nu se atinge de ea. Pleaca cultura de acolo, dar ocoleste locul respectiv care se trateaza. Mai sunt oameni care vad porumbul culcat acolo si zic lasa sa iau porumbul asta culcat acasa, ori nu este cazul. E vorba doar de locul unde a fost porcul, daca a fost gasit. Acesta se dezinfecteaza pur si simplu. In momentul de fata nu avem nicio astfel de situatie. Nu exista la aceasta data vreun caz in Romania”, a mai precizat seful MADR.

Daea: „Daca il gasim (porc mistret n.r.) in padure nu taiem copacii si nu dam foc la padure”

Petre Daea a mai spus ca interpretarea conform careia fermierii ar trebui sa-si incendieze culturile este inadmisibila si a catalogat-o drept „alarmanta si neconforma cu ordinul dat”. In viziunea ministrului, acest zvon a fost lansat de „oameni care nu tin cu tara acesta”.

„Am fost informat azi ca oameni care nu tin cu tara acesta, sunt lipsiti de orice ratiune, lanseaza asemenea interpretari. Ordinul suna foarte clar: in conditiile in care se gaseste un mistret mort la locul respectiv, se trateaza locul respectiv. Daca il gasim in padure nu taiem copacii si nu dam foc la padure. Pai ce facem, ardem tara? Raman consternat de informatiile din presa care pot face rau tarii prin interpretare alarmanta si neconforma cu ordinul dat”, a mai spus Daea.

Suprafetele suspecte trebuie totusi verificate inainte de recoltare

Conform ordinului ministrului Agriculturii 1295 din 3 august 2018, in zonele afectate de pesta porcina africana, suprafetele vor fi verificate inainte de recoltare, iar zonele afectate de mistreti vor fi izolate prin benzi arate si plantele vor fi neutralizate de catre proprietar la fata locului. De asemenea, este interzisa recoltarea plantelor sau transportul acestora in alte zone, iar dezinfectarea masinilor agricole, a combinelor, tractoarelor sau echipamentelor este obligatorie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE