Ministrul Agriculturii, Petre Daea a declarat ca intreaga situatie generata de pesta porcina africana este extrem de dificila si ca acest virus nu are „nici antidot, nici vaccin”. Seful MADR a mai spus ca situatia tuturor focarelor din tara va fi analizata in cadrul unei intalniri de Guvern, relateaza Mediafax.
„Este o situatie dificila. Se actioneaza cu peste 12.000 de oameni din structurile statului. Acest virus nu are nici antidot, nici vaccin, nu-l vede nimeni cum circula”, a declarat pentru Mediafax Petre Daea.
Despagubiri pentru crescatorii afectati
Conform ANSVSA, crescatorii de porci afectati de pierderea animalelor in actiunile de combatere rapida a focarului de PPA au primit deja primele plati compensatorii.
„Pentru controlul Pestei Porcine Africane (PPA), Guvernul Romaniei a aplicat masuri suplimentare de monitorizare, control si combatere a bolii, astfel incat sa se impiedice raspandirea virusului si sa se limiteze pierderile generate de evolutia focarelor. Totodata, au fost adoptate acte normative care reglementeaza compensarea pagubelor crescatorilor de porci cauzate de pierderea animalelor in actiunile pentru lichidarea rapida a focarelor de boala, dar si acordarea de stimulente financiare pentru notificarea cazurilor de porci mistreti morti si pentru participarea vanatorilor la vanatoarea selectiva”, se arata intr-un comunicat ANSVSA.
Guvernul a alocat 130.000 lei pentru a despagubi proprietarii afectati
„Pana la aceasta data au fost finalizate 51 de dosare de evaluare (aferente despagubirilor pentru gospodariile populatiei), dintre care 35 au fost platite, iar 16 au fost platite pe 30 iulie. Suma alocata acestor despagubiri este de 130.000 de lei (pretul acordat pe kg este cuprins intre 8 si 12 lei). 40 de dosare de evaluare sunt in curs de finalizare, urmand a fi transmise catre ANSVSA in scurt timp, restul de 349 sunt in diferite stadii de analiza in cadrul Comisiilor de evaluare organizate la nivel judetean”, anunta ANSVSA.
De la inceputul acestui an, au fost confirmate in Romania 440 de focare de Pesta Porcina Africana (PPA) la porci domestici, dintre care 438 in gospodariile populatiei si 2 in exploatatii comerciale, a informat Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).