Despagubiri pentru crescatorii de porci. Cati bani vor primi acestia

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pentru controlul Pestei Porcine Africane (PPA), Guvernul Romaniei a aplicat masuri suplimentare de monitorizare, control si combatere a bolii, astfel incat sa se impiedice raspandirea virusului si sa se limiteze pierderile generate de evolutia focarelor.

Totodata, au fost adoptate acte normative care reglementeaza compensarea pagubelor crescatorilor de porci cauzate de pierderea animalelor in actiunile pentru lichidarea rapida a focarelor de boala, dar si acordarea de stimulente financiare pentru notificarea cazurilor de porci mistreti morti si pentru participarea vanatorilor la vanatoarea selectiva.

Fondurile necesare sunt asigurate de catre Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, cu incadrarea in bugetul aprobat cu aceasta destinatie si rambursate ulterior de Comisia Europeana, in conformitate cu deciziile Grant.

Despagubirile acopera atat valoarea animalelor ucise cat si alte pagube colaterale

Despagubirile se acorda atat pentru animalele ucise in cazul masurilor care se intreprind pentru lichidarea rapida a focarelor de boala, cat si pentru pagube colaterale.

In cazul pestei porcine africane, este interzisa valorificarea produselor si subproduselor de la animalele taiate, ucise sau altfel afectate.

Despagubirile se acorda in baza evaluarilor realizate de Comisia de evaluare** care analizeaza si aproba valoarea de inlocuire a animalului/animalelor in functie de: valoarea genetica, valoarea zootehnica, sex, varsta, greutate, starea fiziologica, categoria de productie, pretul pietei, la data cand a avut loc actiunea de lichidare a focarului de boala si valoarea unitara medie calculata pe baza sumei totale a despagubirii animalelor sau a produselor in cauza.

Crescatorii vor fi despagubiti in termen de 90 de zile

Plata despagubirilor pentru animalele taiate, ucise sau altfel afectate se face la valoarea de piata in termen de 90 de zile de la taierea, uciderea sau afectarea in alt mod a animalelor conform art. 2 lit. a) din Regulamentul nr. 349/2005/CE al Comisiei.

Prin focar de PPA se intelege evolutia bolii intr-o exploatatie care numara unul sau mai multi porci, la care s-a confirmat infectia cu virusul pestei porcine africane.

Pana la aceasta data au fost finalizate 51 de dosare de evaluare (aferente despagubirilor pentru gospodariile populatiei), dintre care 35 au fost platite, iar 16 urmeaza sa fie platite astazi, 30 iulie. Suma alocata acestor despagubiri este de 130.000 de lei (pretul acordat pe kg este cuprins intre 8 si 12 lei, stabilit pe baza criteriilor mai sus mentionate)

40 de dosare de evaluare sunt in curs de finalizare, urmand a fi transmise catre ANSVSA in scurt timp, restul de 349 sunt in diferite stadii de analiza in cadrul Comisiilor de evaluare organizate la nivel judetean.

Reluam apelul catre cetateni sa anunte imediat medicul veterinar sau Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Judeteana orice caz de imbolnavire a porcilor din gospodarie, pentru ca vor fi despagubiti la valoarea de piata a animalelor!

Virusul PPA rezista de la 3 pana la 6 luni in produsele de carne de porc

Prezinta un risc de raspandire a bolii carnea si produsele din carne provenite de la animalele bolnave, in conditiile in care virusul PPA rezista pana la 3-6 luni in produsele din carne de porc netratate termic si mai multi ani in carnea de porc congelata.

ANSVSA solicita sprijinul si intelegerea cetatenilor pentru respectarea acestor masuri, avand in vedere gravitatea bolii si consecintele economice grave generate de aparitia ei.

Pesta Porcina Africana nu afecteaza oamenii

Facem precizarea ca pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru oameni, acest virus avand, insa, impact la nivel social din punct de vedere economic.

*Demersuri in acest sens au fost intreprinse de autoritatile romane catre Comisia Europeana pentru acordarea de fonduri suplimentare necesare pentru acordarea de compensatii pentru animalele ucise sau distruse din focare si din exploatatiile contact, pierderile suferite ca urmare a incetarii productiei de carne de porc pe o perioada determinata, produsele de origine animala distruse, pierderile fermierilor generate de scaderea preturilor pentru porcii din zonele afectate trimisi la abator, precum si pentru suplimentarea fondurilor europene alocate Programului de control, supraveghere si eradicare a PPA, consecutiv extinderii aplicarii acestuia, de la 8 judete initial, la intreg teritoriul Romaniei.

** Convocarea comisiei de evaluare se face de catre Prefect, la solicitarea scrisa a directiei sanitar –veterinare si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti si este constituita din:

a) reprezentantul directiei sanitar – veterinare si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti;

b) reprezentantul teritorial al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale cu atributii in stabilirea valorii genetice a animalelor – Oficiul pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie;

c) reprezentantul Unitatii Locale de Decizie din cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor desemnat de Prefect;

d) reprezentantul Unitatii Locale de Sprijin, respectiv primarul localitatii sau reprezentantul desemnat de catre acesta.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE