Pesta porcina: UE nu va acorda bani pentru despagubirea fermierilor ramasi fara porci

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Comisarul European pentru Agricultura, Phil Hogan a declarant ca despagubirile pentru persoanele si fermele afectate de pesta porcina Africana vor fi acordate ca „masura de ultim resort”, noteaza Mediafax.

„Desi inteleg situatia dificila a crescatorilor de porcine din zonele afectate direct de boala, este imperios ca, intai de toate, Romania sa ia toate masurile necesare pentru a tine epidemia sub control, cu precadere prin folosirea instrumentelor disponibile prin legislatia privind sanatatea animalelor, in special in Directiva Consiliului 2002/60/EC. In plus, raspunsul Romaniei la situatia epidemiologica in legatura cu Pesta Porcina Africana ar trebui sa fie aliniat principiilor Strategiei UE pentru Pesta Porcina Africana”, a explicat Phil Hogan.

Hogan: masurile de eradicare a pestei porcine sunt deja sustinute de UE

Comisarul a mai precizat ca UE a alocat deja bani Romaniei pentru masurile de monitorizare si eradicare a pestei porcine inca din anul 2015.

„Masurile implementate de Romania pentru monitorizarea si eradicarea Pestei Porcine Africane sunt deja sustinute financiar de UE inca din 2015, printr-un program veterinar multianual completat de finantarea de urgenta, in baza dispozitiilor Regulamentului 652/2014”, mai spune Hogan.

Hogan: Romania poate apela mai intai la propriile ajutoare de stat

Drept solutie, Phil Hogan a sugerat ca Romania sa despagubeasca fermierii afectati, apeland la propriile ajutoare de stat.

„In timp ce este de o importanta deosebita ca cerintele de monitorizare si biosecuritate sa fie respectate si raspandirea bolii limitata, autoritatile romane trebuie, de asemenea, sa reflecteze la posibilitatile de finantare din cadrul programului pentru dezvoltare rurala pentru a dezvolta masuri sustenabile, de lunga durata pentru imbunatatirea biosecuritatii in exploatatiile de porcine din Romania”

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE