Mai multi consultant fiscali sustin ca desi termenul-limita pentru depunerea declaratiei unice a fost extins pana la data de 31 iulie, au fost intampinate o serie de probleme, noteaza ZF.
„Au fost cateva probleme tehnice, in general. Au fost blocaje, in sensul ca intarzia foarte mult primirea confirmarilor la deschiderea de conturi. La unele a mers repede, la unele – cel mai frecvent dupa data de 1 iulie – a mers foarte greu, nu stiu de ce. O alta problema este ca sunt destul de multi care au venituri din chirii si care nu sunt constienti ca trebuie sau nu sa depuna declaratia sau isi aduc aminte in ultimul moment“, a spus consultanul fiscal Emilian Duca de la firma de consultanta Tax & Business Solutions.
Conform datelor furnizate de Ministerul Finantelor, peste 600.000 de persoane fizice au depus declaratia unica pana la data de 25 iulie. Dintre acestia, 190.000 de persoane si-au depus formularul online.
Contribuabilii prefera sa depuna declaratia la ghiseu
Duca mai precizeaza ca depunerea online a formularului nu este foarte complicata, insa a admis ca majoritatea persoanelor fizice au nevoie de asistenta cand vine vorba de completarea datelor.
„Acest lucru face ca o buna parte din declaratii sa fie depuse tot pe vechiul sistem, pentru ca oamenii au mai multa incredere in omul de la ghiseu, plus ca este gratis, fata de un consultant extern pe care ar trebui probabil sa il si plateasca. In general, sistemul pentru persoane fizice este destul de complicat, ar putea sa fie mult simplificat daca s-ar dori un dialog“, a adaugat Emilian Duca.
Cine trebuie sa depuna declaratia unica
Declaratia unica se completeaza si se depune de persoanele fizice care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri din Romania si/sau din strainatate, si de cele care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii.
De asemenea, toti producatorii agricoli incadrati ca: persoane fizice (PF), Persoane Fizice Autorizate (PFA) si detinatori ai unei Intreprinderi Individuale (II) sau Intreprinderi Familiale (IF) au obligatia de a depune aceeasi declaratie unica.
Membrii de cooperative pot fi scutiti de la plata impozitului
Fermierii care sunt organizati intr-o cooperativa pot fi scutiti de la plata impozitului pe norma de venit aferent activitatii agricole desfasurata, in conditiile in care isi valorifica productia obtinuta in sau prin cooperativa din care fac parte. Pentru a putea beneficia de aceasta scutire, fermierii vor trebui sa depuna o declaratie rectificativa, in termenul stabilit de lege.
Persoanele care nu realizeaza venituri si aleg sa plateasca contributia de asigurare de sanatate au, de asemenea, obligatia de a depune acest formular, mai arata datele Finantelor. Cei care nu depun la timp declaratia unica risca o amenda cuprinsa intre 50 si 500 de lei.