Pesta porcina: cine ii despagubeste pe crescatorii ai caror porci au fost sacrificati

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Crescatorii de animale ai caror porci au fost ucisi in focarele de pesta porcina solicita ca situatia despagubirilor sa fie discutata in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii cat mai repede cu putinta. Conform ultimelor informatii, UE nu ii va despagubi pe fermierii afectati, noteaza Euractiv.

Cu o raspandire extrem de rapida si violenta, pesta porcina africana a afectat serior intreaga agricultura romaneasca si a lasat sute de crescatori fara porci. Pana in prezent, virusul a fost confirmat in 150 de localitati si peste 120.000 de porci au fost sacrificati.

Primele solutii de la autoritati

Ultimul proiect de rectificare bugetara al Guvernului prevede suma de 110 milioane de lei pentru „combaterea si eradicarea pestei porcine”.  Rectificarea nu a fost aprobata inca, insa autoritatile doresc sa urgenteze procesul, dupa ce mai multi fermieri au cerut acest lucru.

Ce spun fermierii

Mai multi fermieri si federatii de crescatori de porcine au trimis o scrisoare deschisa premierului Viorica Dancila, prin care precizeaza ca la trei luni de la confirmarea virusului, „situatia se prezinta catastrofal din punct de vedere al gestionarii evolutiei bolii”.

„Este inadminibil ca investitiile efectuate in sectorul de crestere si ingrasare a porcului din Romania sa fie impinse in pragul falimentului de modul defectuos in care este gestionata aceasta situatie de criza”, potrivit unui comunicat al Federatiei Nationale ProAgro.

ANSVSA anunta ca a inceput deja plata despagubirilor

Conform ANSVSA, a inceput deja plata despagubirilor catre proprietarii de porci ale caror animale au fost sacrificate in cadrul actiunilor de lichidare rapida a focarelor de boala. Fondurile pentru aceste despagubiri sunt asigurate de aceeasi institutie, urmand sa fie rambursate de catre Comisia Europeana.

Raspunsul Comisiei Europene

Romania a cerut sprijin european inca de la aparitia primelor focare de pesta porcina. Reprezentantii Comisiei Europene au confirmat ca acest virus se raspandeste extrem de rapid si s-au oferit sa ajute in combaterea focarelor prin sprijin stiintific si expertiza.

Cu toate acestea, in ceea ce priveste despagubirea fermierilor, comisarul european pe Agricultura, Phil Hogan declara ca „masurile implementate de Romania pentru monitorizarea si eradicarea pestei porcine africane sunt deja sustinute financiar de UE inca din 2015, printr-un program veterinar multianual completat de finantarea de urgenta, in baza dispozitiilor Regulamentului 652/2014”, potrivit unei scrisori postate de europarlamentarul Laurentiu Rebega.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE