Fonduri de la stat pentru instalarea de panouri solare. Peste 26.000 de gospodarii vor beneficia

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Mediului anunta ca va relansa programul Casa Verde iar in aceasta editie vor fi alocate 100 milioane de euro. Programul, care va fi oficial redeschis in luna octombrie isi propune sa ajute peste 26.000 de gospodarii, care vor beneficia de fonduri pentru a-si achizitiona panouri solare necesare incalzirii apei, relateaza Agerpres.

„Exista deja ghidul pregatit si in jur de 15 octombrie el o sa fie si lansat, un proiect pe care l-am imbunatatit anul acesta, respectiv vechiul program Casa verde, cel care dadea posibilitatea persoanelor fizice si juridice sa poata sa acceseze Fondul de mediu sa-si monteze panouri solare pentru incalzirea cu apa calda”, explica ministrul Mediului.

Finantare maxima de 4.600 euro pe gospodarie

Ministrul mai precizeaza ca bugetul propus pentru aceasta editie a programului este deja supus dezbaterii publice si urmeaza a fi aprobat in sedinta din 20  august. Cu o finantare maxima de 4.600 euro pe gospodarie, din bugetul total al programului ar trebui sa beneficieze 26.000 de gospodarii.

„Am prins in bugetul Administratiei Fondului de Mediu, buget care este deja in dezbatere publica pe site-ul ministerului si va fi aprobat in sedinta din 20 august, 100 de milioane de euro pentru ca 26.000 de gospodarii sa poata sa-si monteze celule fotovoltaice cu putere de instalare de 3 KW si finantarea va fi de maxim 4.600 de euro. Asta inseamna ca vom avea 26.000 de producatori de energie electrica”, a mai precizat Gavrilescu.

Panouri fotovoltaice pentru locuintele fara acces la curent electric

Totodata, ministrul a spus ca in acest an demareaza, in parteneriat cu Ministerul Energiei, un program de montare de panouri fotovoltaice pentru noua mii de locuinte neelectrificate, cu finantare din Fondul de mediu, iar persoanele fizice interesate pot accesa acesti bani incepand cu 15 octombrie.

„Pentru ca suntem in An Centenar si am constatat ca sunt peste 9.000 de locuinte care nu sunt legate la curent electric, impreuna cu Ministerul Energiei, printr-un parteneriat, anul acesta vom demara programul multianual de montare de celule fotovoltaice pentru toate locuintele care nu au curent electric, bineinteles cu suma integrala pentru achizitionarea celulelor fotovoltaice (…). Am constatat astazi ca la Moldovita exista astfel de doua sute de unitati locative care sunt in diverse colturi din aceasta comuna si nu au curent electric. Vor putea sa acceseze persoanele fizice Fondul de mediu incepand cu 15 octombrie”, spune ministrul.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE