septembrie 30, 2022

Fonduri europene pentru instalarea de panouri solare in gospodarii. Incepe depunerea cererilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Potrivit Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM), primariile pot depune, din 10 aprilie, dosarele in vederea obtinerii finantarii pentru instalarea de sisteme fotovoltaice in gospodariile izolate neracordate la reteaua de distributie, relateaza Agerpres.

Conform Bugetului de venituri si cheltuieli pentru anul 2019, al Fondului pentru mediu si al Administratiei Fondului pentru Mediu, suma alocata pentru finantarea acestui program este de 230 milioane de lei.

Ce sume pot primi beneficiarii

Finantarea nerambursabila acopera 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, insa nu mai mult de 25.000 lei (TVA inclus), pentru fiecare ansablu care deserveste o gospodarie. Finantarea se acorda esalonat, in interiorul perioadei de valabilitate a contractului de finantare si pe masura implementarii proiectului.

„Administratia Fondului pentru Mediu a aprobat pentru prima data organizarea sesiunii de depunere a dosarelor de finantare in cadrul Programului privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodariile izolate neracordate la reteaua de distributie a energiei electrice, in perioada 10 aprilie 2019 – 10 iulie 2019. Scopul programului il reprezinta cresterea eficientei energetice, imbunatatirea calitatii aerului si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera prin producerea de energie electrica din surse regenerabile la locuintele situate la cel putin de 2 km fata de reteaua nationala de distributie a energiei electrice si prin reducerea utilizarii combustibililor conventionali”, se mai arata in documentul AFM.

Scopul acestui program

Obiectul acestui program il reprezinta finantarea achizitionarii si implementarii de panouri fotovoltaice care folosesc surse de energie neregenerabile, poluante.

Programul se deruleaza multianual, iar finantarea programului se realizeaza din veniturile Fondului pentru mediu rezultate din vanzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera, in limita sumelor prevazute cu aceasta destinatie prin bugetul anual al Fondului pentru mediu, aprobat conform legii.

Cine poate beneficia de acest program de sprijin

Beneficiarii programului sunt unitatile administrativ-teritoriale carora le-au fost aprobate dosarele de finantare si care au incheiat un contract de finantare nerambursabila cu AFM in cadrul programului.

AFM mentioneaza ca sunt considerate eligibile numai cheltuielile efectuate dupa semnarea contractului de finantare nerambursabila.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE