septembrie 30, 2022

Seceta in toata tara si mii de hectare afectate. Cand pornesc sistemele de irigatii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, sustine ca seceta pedologica s-a instalat in zona de Sud si de Est a tarii, cu precadere pe terenurile nisipoase. Seful MADR mai spune ca in prezent desfasoara o campanie de pornire a statiilor de irigare si promite ca un million de hectare de teren vor fi irigate in acest an, relateaza Mediafax.

„In anumite zone ale tarii, seceta s-a instalat in sol. Este vorba de o seceta pedologica, in mod deosebit pe terenurile nisipoase ale Romaniei, in partea de sud si rasarit. De aceea, la solicitarea fermierilor, am dat drumul la statiile de irigare… Prin lipsa unei lucrari adecvate la nivelul solului poti sa pierzi rapid apa si sa privezi planta de cantitatea atat de necesara pentru crestere si dezvoltare”, declara ministrul Agriculturii.

Fermierii din tara se plang deja de efectele secetei

Cultivatorii de rapita din judetul Prahova au inregistrat deja pagube din cauza secetei. Potrivit DAJ Prahova, aproape 40% din cele peste 14.000 de hectare cultivate cu rapita au fost afectate de seceta. Aceasta paguba se traduce prin pierderi cuprinse intre 1.000 si 1.500 de lei la hectar.

„Avem doar rapita afectata de seceta. Si avem un total de 5.700 de hectare calamitate, in sudul judetului. Noi am facut procese verbale de calamitate pe care le trimitem mai departe, la minister. Fermierii pot fi despagubiti doar daca se declara seceta la nivel national, adica in functie de amploarea fenomenului”, a declarat Mita Enache, directorul Directiei Agricole Prahova.

Situatia este similara si in judetele Vrancea, Braila si Galati, unde ploile au fost insuficiente iar sistemele de irigatii nu reusesc sa acopere intreaga zona afectata.

„Nu avem inca cereri pentru evaluarea pagubelor si despagubiri. Noi am avut probleme si anul trecut, cu seceta din toamna. In momentul de fata, sunt pornite sisteme de irigat in diferite puncte ale judetului. Reteaua nu acopera 50% din suprafata totala”, a declarat directorul Directiei Agricole Vrancea, Ticu Constandache.

Situatia din Vestul tarii

In judetul Gorj, dintre cele 67 hectare cu rapita o suprafata de 27 de hectare se va renunta si va fi cultivata cu porumb, din cauza procentului mic de rasarire. In ceea ce priveste infrastructura de irigatii, in judetul Gorj, au existat, inainte de 1989, doua sisteme de irigatii, unul in comuna Saulesti si unul in comuna Balesti.

In judetul Timis nu s-au mai facut investitii in infrastructura de irigatii, ultima astfel de amenajare fiind predata acum 10 ani, amenajare care poate acoperi doar 9.000 de hectare de teren agricol. Cu toate acestea, culturile din Timis nu au fost afectate inca de seceta.

„Cu seceta nu ne-a chemat nimeni deocamdata in vreo comisie, nu inseamna ca nu sunt cazuri, dar nu ne-a atentionat niciun fermier, societate sa mergem sa constatam. Posibil sa fie afectate culturi, dar nu tare, pentru ca e vorba de doi, trei centimetri de sol uscat mai ales din cauza vantului, ca a batut vantul, dar la nivelul radacinilor nu cred ca sunt probleme. Este vorba de grau si orz, iar semanaturile care se fac acum, floare si porumb se seamana in conditii bune”, a declarat Doru Ioan Petanec, directorul DAJ Timis.

Culturile cerealiere din nordul tarii, afectate de seceta de toamna

In Suceava, peste 140 de hectare de rapita au fost afectate de seceta de toama si drept urmare, acestea nu s-au dezvoltat.  Culturile cerealiere au fost de asemenea afectate, insa pagubele nu au fost cuantificate inca.

„Nu suntem intr-o perioada buna nici acum, este seceta si daca nu de ajuta vremea vor exista probleme si cu infiintarea culturilor de primavara”, explica seful DAJ Suceava, Dutu Haralampie.

Situatia este si mai neagra in judetul Botosani, unde 3.500 de hectare cu rapita au fost afectate. Singura alternativa a fermierilor pagubiti este sa intoarca lucrarile si sa infiinteze alte culturi.

„In ultimii doi ani, au fost reperate la Botosani patru statii de pompare, dintre care doua au fost puse in functione in 2018 (celelate doua functionau). In 2019, va fi pusa in functiune o noua statie de pompare si judetul va avea in total 5 statii care functioneaza. In 2018, au fost semnate 3 contracte, pentru irigatii cu trei OUAI-uri si cu 11 societati comerciale, iar in 2019 sunt semnate 3 contracte cu OUAI-uri si 14 cu societati comerciale pentru folosirea apei sezoniere pentru o suprafata de 5.000 de hectare. La Botosani, chiar s-a vazut ca programul de irigatii functioneaza”, a declarat Cristian Debilas, directorul DADR Botosani.

Situatia sistemelor de irigatii din tara

Din cele 98 amenajari de irigatii cuprinse in Planul National de Irigatii, 47 amenajari se afla deja in procesul de reabilitare, restul urmand sa intre in perioada octombrie-noiembrie 2019.

In prezent sunt in curs de executie 47 de obiective de investitii si alte 30 de obiective de investitii se afla in diferite stadii de proiectare. Pana in prezent au fost finalizate patru obiective de investitii: Modernizarea statiei de pompare de irigatii SPA km 388 – Navele 2,3 din amenajarea Galatui Calarasi si Boianu Sticleanu (judetul Calarasi); Reabilitarea statiei de repompare SRPA I+IQ – Spiru Haret din amenajarea Ialomita Calmatui (judetul Braila); Reabilitarea amenajarii Terasa Caracal si amenajarii Bucsani Cioroiu (judetul Olt).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE