Ministrul Oros: seceta este in toata Europa. Suprafetele din tara noastra afectate grav nu depasesc 1,2 milioane de hectare

Facebook
Twitter

Suprafetele grav afectate de seceta nu depasesc 1,2 milioane de hectare iar in cel mult 10 zile vor avea loc evaluari, pentru a se stabili cu exactitate valoarea pagubelor produse la culturile insamantate de toamna, anunta ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

„Seceta este in toata Europa si afecteaza in primul rand tot ceea ce s-a insamantat in toamna. O sa avem in maximum 10 zile evaluarea pagubelor produse la aceste culturi. Repet, discutam de 2,9 milioane hectare care au fost insamantate in toamna, dar in pre-evaluarile pe care le avem nu vor depasi 1 – 1,2 milioane hectare suprafetele care sunt grav avariate. Speranta noastra este ca tot ceea ce insamanteaza fermierii in aceasta perioada sa dea posibilitatea ca productiile sa fie acoperitoare, iar deficitul de pierderi sa nu fie foarte mare si sa avem suficiente cereale. Si aici ma refer, in primul rand, la porumb si la grau, care sa asigure consumul intern”, a declarat ministrul Agriculturii.

Potrivit ministrului, chiar si in cel mai negru scenariu de seceta, consumul intern de cereale poate fi acoperit din productia de toamna a acestui an.

„Am spus si cu alte ocazii: noi consumam ca si tara undeva intre 2,2 – 2,5 milioane de tone de grau si aproximativ 7 milioane tone de porumb. In anii in care a plouat, productiile au fost intre 7 si 9 milioane de tone de grau si cam 14 milioane de tone de porumb, de aceea, in cele mai sumbre scenarii legate de consecintele acestei secete, consumul intern de cereale ar fi acoperit de productia din toamna. Vom monitoriza in continuare stocurile si vom face in asa fel incat, daca este nevoie, vom lua masuri extreme, asa cum am luat in urma cu doua saptamani, ca sa ne asiguram ca toate alimentele de baza de care cetatenii Romaniei au nevoie vor fi in cantitati suficiente pe toata perioadei crizei si post-criza”, a mai explicat Oros.

Vesti nu tocmai bune de la meteorologi. Seceta pedologica, prezenta in majoritatea regiunilor tarii

Potrivit ultimei prognoze agrometeo emisa de ANSVSA, seceta pedologica moderata si extrema se va semnala in culturile de grau de toamna din Moldova, Muntenia, Dobrogea, Crisana, Transilvania, Banat, dar si in cea mai mare parte a Olteniei.

„In cultura graului de toamna, pe adancimea de sol 0-100 cm, se vor inregistra deficite de apa (seceta pedologica moderata, puternica si extrema) in Moldova, Dobrogea, Muntenia, Banat, Crisana si Transilvania, cea mai mare parte a Olteniei. Izolat in nordul Olteniei si al Maramuresului, rezerva de umiditate din sol se va incadra in limite satisfacatoare. Aprovizionarea cu apa in stratul 0-20 cm (ogor), va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in Dobrogea si Crisana, pe suprafete agricole extinse din Muntenia si Moldova, local in nord-estul, centrul, estul, sud-estul si sud-vestul Transilvaniei, nordul si nord-vestul Banatului, izolat estul Olteniei. In Maramures, in cea mai mare parte a Banatului si Olteniei, local in nordul, nord-vestul, vestul, sudul si sud-vestul Munteniei, nordul, nord-vestul, centrul si sudul Transilvaniei, estul Moldovei, rezerva de umiditate din sol se va situa in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime”, precizeaza specialistii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE