Noi informatii de la APIA. Institutia verifica terenurile pentru care s-au solicitat fonduri europene

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

APIA a demarat controlul pe teren al cererilor unice de plata depuse pentru campania 2018, fiind vizate 73.000 de dosare pentru verificare, cu un numar de 885.000 parcele. Suprafata totala este de 2,075 milioane hectare, noteaza Agerpres.

Potrivit unui comunicat al APIA, scopul controalelor pe teren este de a verifica, pe un esantion de cereri, conditiile de acordare a sprijinului financiar. In ceea priveste controlul aferent al unor obligatii specifice, acesta va avea loc in iarna sau in primavara anului urmator.

“Scopul verificarilor la fata locului este acela de a controla conditiile in care se acorda ajutorul in conformitate cu art. 37 al Regulamentului (UE) nr. 809/2014 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr.1306/2013 al Parlamentului European si al Consiliului in ceea ce priveste sistemul integrat de administrare masurile de dezvoltare rurala si ecoconditionalitatea, mai exact verificarea fiecarei parcele declarate: eligibilitate, localizare, suprafata si aspecte privind utilizarea/acoperirea terenului”, spun reprezentantii APIA.

Controlul la fata locului, intre 1 iulie si 1 octombrie

Intre 1 iulie si 1 octombrie 2018 se realizeaza controlul la fata locului pentru cererile unice de plata esantionate la control pe teren, iar controlul aferent al unor obligatii specifice, in iarna sau in primavara anului urmator.

Plata avansului pentru anul de cerere 2018 se va efectua in perioada 16 octombrie – 30 noiembrie 2018, iar plata finala ca diferenta intre cuantumul acordat in avans si cuantumul calculat pentru anul de cerere 2018 se va realiza intre 1 decembrie 2018 si 31 martie 2019.

Plafon de 1,912 miliarde euro pentru Romania

In acest an, plafonul alocat Romaniei pentru acest sprijin financiar, asa cum este prevazut in regulamentul Comisiei Europene (CE), este 1,912 miliarde de euro, in crestere fata de 2017 cand s-a cifrat la 1,801 miliarde de euro.

Sprijinul financiar este finantat din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE