APIA si AFIR, parteneriat cu o institutie internationala

Facebook
Twitter

In contextul vizitei oficiale pe care ministrul Agriculturii din Croatia, Tomislav TOLUŠIĆ, o realizeaza in Romania, joi, 03 mai 2018, a avut loc ceremonia de semnare a Protocolului Bilateral de Cooperare Institutionala intre Agentia de Finantare a Investitiilor Rurale (AFIR), Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) si Agentia de Plati pentru Agricultura, Pescuit si Dezvoltare Rurala din Croatia, la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Scopul principal al Protocolului il constituie realizarea unui schimb eficient de informatii si bune practici intre cele doua agentii de plati. Semnarea documentului a fost precedata de discutii intre cele doua parti care au vizat Politica Agricola Comuna post 2020 si modalitatile pentru cooperare si asistenta eficienta intre cele doua agentii de plata, aspecte procedurale, structurale, dar si de impulsionare a colaborarii dintre fermierii romani si cei croati.

”In cadrul intalnirii de astazi, am abordat cu omologul meu din Croatia subiecte ce vizeaza perspectiva Trio-ului Presedintiei rotative a Uniunii Europene asupra unor posibile obiective de interes comun, Politica Agricola Comuna dupa 2020, dezvoltarea relatiilor de colaborare bilaterala in vederea fructificarii potentialului existent la nivelul celor doua tari. Semnarea acestui protocol de colaborare are ca scop crearea cadrului pentru punerea in practica a sprijinului reciproc oferit de ambele agentii, in ceea ce priveste constructia institutionala in vederea managementului fondurilor europene”, a declarat ministrul Petre DAEA.

Ministrul croat al agriculturii: ,,problemele agriculturii sunt asemanatoare in ambele tari’’

La randul sau, ministrul croat al Agriculturii, Tomislav TOLUŠIĆ, i-a multumit omologului sau pentru primirea deosebita, apreciind tara noastra ca un partener real in cadrul acestei cooperari bilaterale: ”Imi pun multa speranta in colaborarea cu Romania, ne vom implica si vom urmari activitatea dumneavoastra in timpul detinerii Presedintiei Consiliului Uniunii Europene pentru a invata cat mai multe lucruri. Problemele in domeniul agriculturii sunt asemanatoare in ambele tari si cu siguranta vom colabora foarte bine si vom putea invata unii de la altii.”

La discutii au participat, alaturi de directorul general al AFIR, Adrian CHESNOIU si de Adrian PINTEA, director general al APIA, presedintii si vicepresedintii grupurilor de lucru, in vederea pregatirii pentru procesul de preluare a Presedintiei Consiliului UE de catre Romania. Partea croata a fost reprezentata de Matilda COPIC, director al Agentiei de Plati pentru Agricultura, Pescuit si Dezvoltare Rurala din Croatia.

Parteneriatul, orientat spre incasarea mai facila a fondurilor europene

“Prin semnarea protocolului se realizeaza un pas important pentru colaborarea dintre cele doua institutii. Acest parteneriat este orientat spre realizarea unor schimburi de informatii si bune practici cu privire la procedurile de autorizare, efectuare si contabilizare a platilor conform normelor si standardelor UE, scheme nationale de sprijin implementate in conformitate cu legislatia europeana, precum si alte domenii de interes comun”, a declarat Adrian CHESNOIU, directorul general al AFIR.

La randul sau, Adrian PINTEA, directorul general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura din Romania a apreciat ca ”evenimentul a avut loc in contextul interesului manifestat de agentia de plati din Croatia de a intari relatiile de cooperare cu APIA, avand in vedere viitorul program al Trio-ului Romania – Finlanda – Croatia, precum si in sensul derularii unor schimburi de bune practici si experienta in ceea ce priveste aspectele tehnice, organizationale, legislative si procedurale privind implementarea si managementul fondurilor europene destinate platilor directe, masurilor de dezvoltarea rurala, precum si organizarii comune a pietelor agricole.

Romania este prima tara in cadrul Trio-ului Romania – Finlanda – Croatia care va asigura Presedintia Consiliului Uniunii Europene in perioada ianuarie – iunie 2019.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE