Semintele contrafacute, o problema tot mai mare. Ce solutii au autoritatile

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Semanatul unei culturi presupune o foarte mare atentie la detalii pentru un fermier, detalii legate atat de calitatea solului,  de fenomenele climatice din acea perioada sau  de corectitudinea cu care au fost intreprinse respectivele munci agricole.

Totusi, in foarte multe cazuri, fermierii sunt expusi la un risc suplimentar, care poate fi evitat extrem de usor daca autoritatile decid sa ia initiativa. Calitatea semintelor utilizate la semanat va influenta gradul de calitate a culturii din anul respectiv. Daca semintele sunt neconforme cu standardele promise, cultura va fi mult mai putin profitabila, iar fermierii nu au vreun control asupra acestui fenomen nefericit.

Si europarlamentarul roman, Daniel Buda a abordat acest subiect si a precizat ca tot mai multe culturi au de suferit de pe urma semintelor neconforme. ,,Culturile agricultorilor sunt tot mai compromise de semintele care nu sunt conforme. In acest context, este mai mult decat necesara crearea unui mecanism european de verificare a semintelor in beneficiul fermierilor’’, este de parere Daniel Buda.

Buda: ,,Daca semintele nu sunt conforme , atunci productia este compromisa’’

Calitatea si particularitatile fiecarui soi de material germinativ trebuie cunoscuta de fermieri inainte de insamantare, pentru ca doar asa acestia isi pot ajusta muncile agricole la cerintele impuse de respectivul soi.

,,Performanta in agricultura se poate realiza doar atunci cand se lucreaza cu produse de calitate si se investeste constant pentru ca viitoarele culturi sa fie de o calitate inalta. Trebuie avute aceste aspecte in vedere inca de la pregatirea terenului pentru ca acesta sa fie adaptat viitoarelor culturi. Mai mult, daca semintele nu sunt conforme, atunci productia este compromisa, cu atat mai mult cat aceasta este influentata si de diferiti factori climatici perturbatori’’, adauga europarlamentarul.

Semintele contrafacute, o problema reala

Oficialul european aduce in discutie si o problema delicata cu care piata de material germinativ din Romania se confrunta, si anume semintele contrafacute. Semintele neconforme sunt tot mai intalnite pe piata romaneasca, iar campania de monitorizare a pietei este ineficienta fara o informare temeinica a fermierilor.

,,In Romania, inca din 2014, Alianta Industriei Semintelor din Romania a atras atentia fermierilor cu privire la aparitie diferitelor seminte contrafacute pe piata si incepand de anul trecut, se demareaza o campanie de monitorizare a pietei pentru a elimina pe cat de mult posibil raspandirea acestor tipuri de seminte contrafacute. Din pacate, nu este suficienta aceasta masura pentru ca de multe ori, fermierii nu reusesc sa se informeze corect cu privire la seminte, astfel ca ajung sa piarda fonduri multe prin insamantare cu seminte neconforme. In acest sens, este necesara crearea unui mecanism european de a verifica semintele pentru a ne asigura ca fermierii din Uniunea Europeana folosesc seminte conforme’’, mai precizeaza Buda.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE