miere de vanzare

Mierea contrafacuta, problema tot mai mare pentru apicultorii. UE ia masuri

Facebook
Twitter

Deputatii cer UE si statelor membre sa investeasca mai mult in protejarea sanatatii albinelor, in lupta impotriva contaminarii mierii si pentru sprijinirea apicultorilor.

UE are nevoie de o strategie larga, pe termen lung pentru a imbunatati sanatatea albinelor si a reface populatia lor, spune PE in rezolutia adoptata cu 560 de voturi la 27 si 28 de abtineri, joi. In acest scop, deputatii cer:

– un plan de actiune la nivel UE pentru a combate mortalitatea albinelor

– programe pentru a creste rezistenta la specii invadatoare, cum ar fi Varroa destructor, gandacul mic de stup (Aethina tumida), viespea asiatica (o specie extrem de agresiva cu celelalte insecte) si loca americana

– mai multa cercetare pentru a dezvolta medicamente inovatoare pentru albine si a le face mai disponibile

– interzicerea tuturor pesticidelor cu efective negative asupra sanatatii albinelor, dovedite stiintific, inclusiv substantele neonicotinoide si sa ofere alternative sigure pentru fermieri

– avertizari avansate privind perioadele de stropire a recoltelor pentru a evita ranirea albinelor

 Mai mult ajutor pentru apicultori si promovarea produselor apicole

UE ar trebui sa creasca bugetul pentru programele nationale apicole cu 50% si sa creeze scheme specifice de ajutor pentru apicultori in politica agricola de dupa 2020, spun deputatii. Ei sugereaza compensatii pentru pierderea coloniilor de albine.

Statele membre are trebui sa faca mai mult pentru a informa publicul, mai ales copiii, despre beneficiile consumului de miere si despre utilizarile terapeutice ale produselor apicole, spun deputatii.

Stoparea importurilor de miere contrafacuta

Pentru a se asigura ca mierea importata respecta standardele inalte ale UE, inspectiile la frontiere si verificarile pe piata unica ar trebui armonizate, toata mierea ar trebui testata, iar cerintele privind mentionarea sursei ar trebui sa fie mai stricte, spun deputatii. Ei cer Comisiei sa dezvolte proceduri de testare in laborator mai eficiente, iar statelor membre sa impuna penalitati mai aspre pentru cei care incalca regulile.

Produsele de miere si apicole trebuie considerate ”sensibile” in negocierile cu statele terte sau ar trebui chiar excluse complet din negocieri, se mai arata in rezolutie.

,,Trebuie sa facem tot ce putem pentru a proteja mierea si albinele, intrucat 76% din productia alimentara din Europa se bazeaza pe polenizare, albinele fiind indispensabile pentru securitatea noastra alimentara. Parlamentul a propus astazi o strategie de supravietuire pentru albine si apicultori si un plan pentru a creste transparenta pentru consumatori prin inlocuirea etichetei actuale – confuze si, deci, inacceptabile – ”amestec de miere UE si non-UE” cu o indicatie clara a tarilor din care vine mierea – inclusiv procentul in amestecul final. Este momentul pentru Comisie si statele membre sa implementeze propunerea noastra, astfel incat mierea si apicultorii sa poata din nou prospera”, a spus raportorul Norbert Erdős (PPE, HU).

Apicultorii europeni produc 250.000 tone de miere pe an

Aproximativ 600,000 apicultori UE produc aproximativ 250.000 tone de miere pe an, UE fiind a doua mare producatoare mondiala, dupa China. Cei mai mare producatori din UE in 2016 erau Romania, Spania, Ungaria, urmate de Germania, Italia si Grecia.

UE importa aproximativ 200.000 tone de miere, mai ales din China, Ucraina, Argentina si Mexic. Testele efectuate de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei a aratat ca 20% dintre mostrele luate la granitele externe ale UE sau in locatiile importatorilor nu respectau standardele UE.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE