Agricultura romaneasca, cea mai slaba productivitate din UE. Ce solutii propun specialistii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Europarlamentarul roman, Daniel Buda a declarat recent ca Romania se afla pe ultimul loc la nivel de UE in ceea ce priveste productivitatea in sectorul agricol. In viziunea oficialului, problema agriculturii romanesti consta in imposibilitatea valorificarii potentialului agricol, potential ridicat in raport cu alte state membre.

,,In pofida potentialului agricol ridicat al Romaniei, tara noastra are unul dintre cele mai putin performante sectoare alimentare la nivel european. Reprezentantii Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine au semnalat faptul ca fermierii romani se situeaza pe ultima pozitie in randul statelor membre in ceea ce priveste criteriile de profitabilitate in agricultura’’, a declarat Daniel Buda pe pagina sa de Facebook.

Buda mai precizeaza ca lipsa profitabilitatii din agricultura a adus Romania in situatia in care este nevoita sa importe aproximativ 70% din necesarul sau de produse agroalimentare.

,,Cu toate ca Romania dispune de un potential agricol ridicat in raport cu majoritatea statelor europene, valorificarea acestuia ramane printre cele mai scazute. Drept urmare, 70% din alimentele pe care le consumam sunt aduse din alte state membre’’, a mai explicat europarlamentarul.

Fermele de reproductie, cea mai indicata solutie de crestere a productivitatii

In viziunea europarlamentarului si a mai multor asociatii de crescatori si exportatori, cea mai oportuna solutie de crestere a productivitatii este dezvoltarea unor ferme de reproductie. Astfel, tara noastra nu ar mai fi dependenta de materialele genetice din afara tarii si ar putea sa-si dezvolte propriul material genetic.

,,Asociatiile de profil recomanda sa fie aplicata in Romania varianta europeana de crestere a productivitatii. Asadar, solutia cea mai oportuna in vederea obtinerii unei productivitati mai ridicate ar fi dezvoltarea fermelor de reproductie astfel incat exploatatiile romanesti sa nu mai depinda de genetica adusa din exterior. Majoritatea statelor membre pun accent pe dezvoltarea programelor de reproductie inca de acum trei decenii, investind constant in agricultura’’, precizeaza Daniel Buda.

Faptul ca agricultura romaneasca ar beneficia enorm de pe urma unor ferme genetice este confirmat si de statele care au investit in mod activ in astfel de forme de organizare si care inregistreaza in prezent cea mai crescuta productivitate din sectorul agricol european.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE