MADR: rosiile romanesti sunt sigure pentru consum

Facebook
Twitter

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Autoritatea Nationala Fitosanitara, efectueaza in aceasta perioada controale in piete si la locul de productie (sere si solarii) dupa recoltare in vederea prelevarii de probe de rosii de la producatorii inscrisi in Programul guvernamental de sprijin pentru tomate, in scopul determinarii calitatii tomatelor, in special pentru a determina reziduurilor de pesticide.

De la aparitia primelor tomate si pana in prezent au fost prelevate si transmise pentru analize 44 probe, fiind eliberate buletine pentru 30 probe, acestea neinregistrand depasiri ale limitelor maxime admise de reziduuri de pesticide. Astfel, rezultatul analizelor de laborator pentru probele finalizate demonstreaza faptul ca nici un consumator nu este expus la reziduuri de pesticide care i-ar putea pune in pericol sanatatea.

ANF va intensifica verificarile in piete

Autoritatea Nationala Fitosanitara asigura consumatorii ca rosiile existente pe piata la aceasta ora, din Programul de sprijin pentru tomate, sunt sigure pentru consum si ca produsele de protectie a plantelor au fost folosite exclusiv in scopul mentinerii sanatatii plantelor si ca au fost aplicate in dozele recomandate de inspectorii fitosanitari, respectandu-se timpul de pauza de la aplicare si pana la recoltare. In plus, in perioada urmatoare vom intensifica controalele avand in vedere numarul mai mare de beneficiari care vor iesi cu tomate pe piata.

Autoritatea Nationala Fitosanitara, manifesta un interes sporit pentru depistarea la timp si eliminarea eventualelor neconformitati legate de depasiri ale reziduurilor de pesticide din fructe si legume, astfel incat pe masa consumatorului sa ajunga produse sigure consumului.

Punem, in ceea ce facem, accent pe normele de preventie, nu numai de control, in acest sens mentionam importanta buletinelor de avertizare emise in functie de cultura, riscul atacului de boli si daunatori si conditii climatice.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE