Peste 400.000 metri cubi de lemn au fost furati anul trecut. Solutii pentru stoparea defrisarilor ilegale

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform ministrului Apelor si Padurilor, Ioan Denes, peste 400.000 metri cubi de lemn au fost transportati ilegal anul trecut insa datorita aplicatiei ,,Inspectorul Padurii’’ taierile ilegale de copaci au scazut foarte mult, noteaza Mediafax.

,,Din analiza care s-a facut anul trecut, din sesizarile care au fost facute de cetateni, a fost undeva la 10% intr-adevar transport ilegal de masa lemnoasa, aproximativ 400.000 de metri cubi anul trecut. Acesta a fost transportul de masa lemnoasa ilegala identificata, controlata, verificata de catre cei care sunt abilitati sa faca aceasta verificare. Cele 18 milioane de metri cubi de masa lemnoasa aprobata pe baza posibilitatii pentru a fi exploatata pe an in Romania se transporta pe drum. Ca e o distanta mai scurta, ca e o distanta mai lunga, aceasta cantitate se transporta pe drum si atunci sigur sunt mii de autovehicule care transporta’’, a declarant Ioan Denes.

Ministrul a explicat si cum functioneaza aplicatia mobila ,,Inspectorul Padurii’’ si a precizat ca prin acest program se poate verifica extrem de simplu daca o autoutilitara care transporta material lemnos este inregistrata sau nu. In cazul in care respectivul transport nu apare in baza de date a programului, persoana care descopera acest lucru poate apela numarul unic de urgenta 112, autoritatile urmand sa ia masurile necesare.

,,Exista un program care se numeste Inspectorul Padurii, care este public si care se poate descarca de catre fiecare cetatean gratuit. In momentul in care din acel fond de padure in care s-a facut exploarea se transporta lemnul, poate afla foarte usor daca acel transport de masa lemnoasa este sau nu legal. Este foarte usor, este un program care se poate accesa de catre orice cetatean si poate sa vada ca masa lemnoasa respectiva are documente, este inregistrata si unde este inregistrata. Daca nu este inregistrata, are formula de a suna la 112 si cei de la 112 sunt obligati sa faca verificarea urgenta a acelei sesizari care este facuta de catre acel cetatean”, a mai explicat Denes.

Ministrul Apelor si Padurilor despre programul SUMAL

Ministrul a mai vorbit si despre programul informatic SUMAL, program ce are ca scop monitorizarea intregii mase lemnoase din Romania si care sta la baza aplicatiei ,,Inspectorul Padurii’’.

,,Exista programul SUMAL, care practic monitorizeaza toata masa lemnoasa din Romania care este aprobata pentru a fi exploatata. In sensul ca in momentul in care se face masurarea masei lemnoase din corpul de padure, din suprafata care urmeaza a fi exploatata, ea trebuie raportata in acest program. Totodata, cel care merge sa faca transportul are la masina un aviz special cu numar unic, care in momentul in care si-a incarcat masina din rampa, fara sa plece, nu are voie sa faca un metru pe drum, trebuie sa comunice cantitatea de lemn incarcata in masina prin intermediul telefonului in acest program SUMAL. El comunica numarul de aviz si cantitatea care este pe aviz. Tot parcursul pe care-l face cu masa lemnoasa pe drum pana in momentul in care-si descarca in fabrica, in alt depozit, el are acest aviz la el, este un aviz de insotire a marfii, fiind raportat in SUMAL. Tot timpul prin Inspectorul Padurii poti verifica daca acel transport de masa lemnoasa a facut demersul pe care vi-l spun, a anuntat in SUMAL”, mai precizeaza ministrul.

Dupa anul 1989, defrisarile ilegale au constituit o problema extrem de mare pentru fondul forestier din tara noastra. Conform Digi 24, in ultimii 27 de ani, peste 80 milioane metri cubi au fost exploatati ilegal si au generat un profit de 5 miliarde de euro persoanelor care s-au ocupat de defrisari.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE